Het illegaal downloaden en streamen van mediabestanden blijft altijd bestaan, zolang het legale aanbod films en series niet verbetert. Stichting Brein sluit niet uit dat rechthebbenden binnenkort schadeclaims indienen tegen individuele gebruikers van Popcorn Time. Moet je je hier zorgen over maken?
De afgelopen maanden is er onder aanvoering van Stichting Brein een offensief gaande tegen zowel gebruikers als ontwikkelaars van Popcorn Time. Zo meldde directeur Tim Kuik afgelopen najaar op de radio dat het hem niet zou verbazen als Popcorn Time-gebruikers binnenkort boetes ontvangen. Hiermee doelde de voorman overigens niet op acties van Stichting Brein zelf, maar van rechthebbenden. Lees ook: Gratis films streamen zonder Popcorn Time.
Volgens hem stellen gebruikers van de illegale streamingdienst zich bloot aan schadeclaims van filmmaatschappijen. Niet lang daarna kwam Dutch Filmworks met het bericht op de proppen om daadwerkelijk schadeclaims te willen eisen. Logischerwijs schrikt dat gebruikers van Popcorn Time behoorlijk af. In andere Europese landen zijn er inmiddels al flinke boetes uitgedeeld, zoals in Duitsland en Denemarken. Zo ontving een Nederlandse gebruiker in Duitsland van filmmaatschappij Warner Bros. een brief met een schikkingsvoorstel van 1090 euro. De student had via Popcorn Time namelijk enkele afleveringen van een serie bekeken. Hoe reëel is het dat er binnen de Nederlandse grenzen daadwerkelijk een boetebrief op je deurmat valt als je Popcorn Time en overige illegale downloadnetwerken blijft gebruiken?
Gerechtelijk bevel
Dutch Filmworks is van plan om in samenwerking met een gespecialiseerd ICT-bedrijf IP-adressen van overtreders te verzamelen. Daarmee wil de filmmaatschappij naar internetproviders stappen om de benodigde NAW-gegevens op te vragen voor het versturen van schadeclaims. Helaas voor Dutch Filmworks werken Nederlandse internetproviders niet zomaar mee aan het verstrekken van persoonlijke informatie. De internetbedrijven raken dan namelijk vermoedelijk in één klap talloze klanten kwijt wanneer ze gehoor geven aan dergelijke verzoeken.
En dus is er een bevel van de rechter nodig om internetproviders hiertoe te dwingen. De vraag is of het belang van filmmaatschappijen zwaarwegend genoeg is om een rechter hiertoe te verleiden. Tot dusver is het in Nederland bij een auteursrechtkwestie nog niet eerder gebeurd, maar wat de toekomst ons brengt is natuurlijk koffiedik kijken. In Duitsland zijn internetproviders bijvoorbeeld al verplicht om aan dergelijke verzoeken mee te werken.
Aanbodzijde Popcorn Time
Stichting Brein gaat vooralsnog niet actief achter individuele gebruikers van Popcorn Time aan. De organisatie maakte meermaals bekend vooral de aanbodzijde van illegale aanbieders aan banden te willen leggen. Twee Nederlandse ontwikkelaars van de inmiddels offline gehaalde versie www.popcorntime.io maakten onlangs kennis met deze strategie. Het tweetal kreeg een schikkingsvoorstel van tweeduizend euro per dag voorgelegd wanneer ze zouden doorgaan met het ontwikkelen van Popcorn Time. De Nederlanders gingen daarmee akkoord en maken geen onderdeel meer uit van een ontwikkelteam dat plannen heeft om een herstart met de gevallen versie te maken. Verder spoort Brein ook grootschalige aanbieders van illegale torrentbestanden op. Met zo’n bestand is het mogelijk om films en series van het bittorrentnetwerk te plukken. Diverse personen hebben een schikking getroffen van zo’n tweeduizend euro. Verder moeten ze duizenden torrents van diverse websites verwijderen.
Anoniem streamen
Dutch Filmworks heeft onder meer de rechten van The Wolf of Wall Street, Mannenharten 2 en Michiel De Ruyter in handen. Een grote speler dus in de filmwereld. In dit voorbeeld kun je dus in theorie een boetebrief krijgen, wanneer je The Wolf Of Wall Street via Popcorn Time hebt bekeken. De beschikking bedraagt dan naar verluidt ongeveer 150 euro. Zoals gezegd, moet de rechter internetproviders dan wel dwingen om persoonlijke gegevens te verstrekken. Om deze theoretische pakkans volledig weg te nemen, haal je videostreams het beste anoniem binnen.
De kunst is om met je IP-adres onder de radar te blijven, zodat internetproviders de illegale streams niet naar jou kunnen herleiden. De meest voor de hand liggende oplossing is om tegen betaling een abonnement op een VPN-server te nemen. Deze VPN-server haalt de videostream voor je op en sluist alle data ontraceerbaar door naar jouw pc. Derde partijen zien dankzij een versleutelde verbinding niet om wat voor film of serie het gaat. Belangrijk is dat je een betrouwbare VPN-server kiest dat geen gebruikersgegevens bewaart en een snelle verbinding garandeert.
Welk land?
De grote VPN-aanbieders hebben servers in verschillende landen staan, het internetverkeer wordt via deze server omgeleid. Het is verstandig om een aanbieder te kiezen met een server in Nederland, bijvoorbeeld Private Internet Access of Anonymous VPN. Hierdoor bereikt je verbinding een hogere snelheid en verklein je de kans op haperingen. Belangrijk om te beseffen is dat de locatie van de server onder de wetgeving valt van het desbetreffende land.
In het slechtste geval vraagt een lokale overheid bijvoorbeeld gebruikersdata op aan de VPN-provider en dan liggen je persoonlijke gegevens alsnog op straat. Kies dus zorgvuldig je land uit en probeer te achterhalen of de aanbieder écht geen persoonlijke data bewaart. Nederland is ook voor deze kwestie een goede keuze, omdat je privacy in ons land goed is beschermd. Kijk ook in welk land het VPN-bedrijf is geregistreerd, aangezien deze partij onder meer je accountgegevens bewaart. Uiteraard wil je niet dat deze informatie in handen komt van een omstreden regime dat lukraak privacygegevens bij bedrijven opvraagt.
Interne VPN-dienst
De makers van Popcorn Time zijn zich bewust van het toenemende gevaar voor hun gebruikers. Niet voor niets beschikt de versie van www.popcorn-time.se (wat een andere versie is, ook wel fork genaamd, dan popcorntime.io) over een interne VPN-dienst. Je opent de functie door in het hoofdvenster op het hangslotje te klikken. Zodra je bevestigt met Create VPN Account verschijnt er een aanmeldvenster in beeld. Popcorn Time werkt samen met Anonymous VPN.
Voor deze service betaal je 12 dollar per maand of 69 dollar per jaar. Je vult het e-mailadres in, waarna je het benodigde wachtwoord via e-mail ontvangt. Vervolgens geef je een betaalmethode op om de beveiligde verbinding te activeren. Besef wel dat je via deze aanbieder alleen per creditcard kan betalen. Deze persoonlijke informatie is theoretisch naar jou te herleiden. Je bent echter niet genoodzaakt om in zee te gaan met deze aanbieder. Je kunt net zo goed software van een andere VPN-server installeren, waarna al het internetverkeer van je pc is beveiligd. Wil je alle risico’s uitsluiten, dan kies je voor het VPN-account een anoniem e-mailadres en kies je bitcoin als betaalmethode. Onder meer bij NordVPN betaal je probleemloos via bitcoin.
Mobiel streamen
Popcorn Time is middels een los apk-bestand ook beschikbaar voor Android. Via een omweg is het zelfs mogelijk om de streamingdienst op een iOS-toestel aan de praat te krijgen, zonder dat er hiervoor een jailbreak nodig is. Om te voorkomen dat internetproviders met je meegluren, is het belangrijk om net als de pc ook je smartphone of tablet met een VPN-server te verbinden. Gelukkig is dat vrij eenvoudig. Veruit de meeste VPN-aanbieders hebben zowel voor Android als iOS apps ontwikkeld. Na installatie van een app log je in en volg je de instructies om de versleutelde verbinding te activeren. In het beginscherm van je mobiele toestel verschijnt er vervolgens een VPN-logo in beeld dat aangeeft dat je veilig kunt streamen.
Usenet
De afgelopen maanden trekt Popcorn Time alle publiciteit naar zich toe, maar ook de downloadnetwerken bittorrent en usenet kunnen rekenen op aandacht van Stichting Brein. Niet voor niets zijn er tegenwoordig usenetproviders die als extraatje een abonnement op een VPN-server bieden. Eweka werkt bijvoorbeeld samen met IPVanish en Giganews met VyprVPN. Verder is het mogelijk om downloads vanaf usenet met SSL-encryptie te versleutelen. Internetproviders zien dan alleen dat je verbinding maakt met een nieuwsgroep, maar het is niet duidelijk welke film of serie je binnenhaalt.
Nagenoeg alle betaalde usenetproviders bieden SSL-encryptie aan. Belangrijk is dat je in het bewuste usenetprogramma wel aangeeft dat je via SSL-versleuteling wilt downloaden. Afhankelijk van bij welke usenetprovider je een abonnement hebt afgesloten, wijzig je het poortnummer in 443 of 563. In sommige gevallen is het daarnaast ook noodzakelijk om het serveradres aan te passen. Geschikte downloadprogramma’s zijn onder meer GrabIt, SABnzbd en Spotnet.
Bittorrent
Zoals je misschien wel weet, haalt Popcorn Time streams rechtstreeks op vanaf het bittorrentnetwerk. Stichting Brein en filmmaatschappijen zien dit gedecentraliseerde peer-to-peernetwerk maar al te graag onderuit gaan. Wanneer je bittorrent gebruikt, ben je op twee punten illegaal bezig: tijdens het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, stel je de bestanden namelijk automatisch aan andere deelnemers beschikbaar. In feite maak je beschermde bestanden dus voor iedereen openbaar. Extra reden dus om een beroep te doen op een betrouwbare VPN-server wanneer je bittorrentclients als µTorrent, Vuze of qBittorrent gebruikt. Ook uploads lopen namelijk via een beveiligde VPN-verbinding.
Als extra beveiligingslaag kunt je in geschikte downloadprogramma’s inkomend en uitgaand dataverkeer versleutelen. Bovendien hebben veel applicaties een optie om downloadverkeer via een zogeheten proxyserver om te leiden. BTGuard is bijvoorbeeld een bekende aanbieder om torrents via een proxyserver te anonimiseren. Net als VPN-aanbieders kost ook het gebruik van een betrouwbare proxyserver geld. Wanneer je niet van plan bent om diverse beveiligingsfuncties te combineren, is het gebruik van een goede VPN-server de beste keuze.
Bron: Computer Totaal