Zo controleer je of je VPN-dienst echt veilig is

Een betrouwbaar Virtual Private Network (VPN) is een goede manier om je internetgebruik veilig en privé te houden. Of je nou thuis bent of op een publiek Wifi-netwerk zit. Hoe weet je zeker dat jouw VPN z’n werk goed doet en goed geconfigureerd is? Wij vertellen je hoe je dat kan controleren.

Voordat je je VPN-instellingen uitpluist is het verstandig te kijken hoe jouw computer eruit ziet voor buitenstaanders als je zonder gebruik van deze diensten verbinding maakt met het internet. Er zijn bijvoorbeeld verschillende websites die je kan bekijken die jou vertellen wat jouw IP-adres is.

Als je in je favoriete zoekmachine “wat is mijn ip” of “what is my ip” intypt, krijg je een hele waslijst van websites waar je direct kan zien wat jouw IP-adres is. Dit is een mooi begin, maar er zijn nog meer dingen die je moet controleren. De kans is namelijk aanwezig dat jouw VPN-dienst alsnog privégegevens lekt.

Dieper

Jouw publieke IP-adres is een van de vele manieren waarop privé-informatie kan uitlekken via een VPN, maar je kan ook informatie lekken via Domain Name System (DNS)-aanvragen, WebRTC, torrents en geolocaties.

Je kan controleren of dit het geval is door naar ipleak.net te gaan. Deze website checkt alle genoemde lek-mogelijkheden. Onthoud deze uitkomsten, sluit de site, maak verbinding met je VPN en navigeer nogmaals naar IPLeak om te kijken of je overeenkomsten ziet. Als je VPN goed is geconfigureerd zouden alle uitkomsten anders moeten zijn dan de uitkomsten die je kreeg zonder VPN.

Niet alle tests worden automatisch uitgevoerd. De torrenttest moet worden uitgevoerd door een klein torrent-bestand te downloaden (de website heeft er eentje beschikbaar via magnet link).

De geolocatie-test is ook erg handig, het is redelijk voor de hand liggend om via een VPN-dienst je locatie te verhullen, maar zorg er wel voor dat websites je locatie opvragen via je browser als je bent verbonden met een VPN.

De grootste boosdoener is echter de DNS. Je pc gebruikt normaal gesproken automatisch de DNS-servers van je internetprovider. Als je gebruik maakt van een VPN-dienst is de kans groot dat je computer toch verbinding blijft maken van je lokale provider waardoor er toch gezien kan worden waar je zit. Sommige VPN-diensten vervangen daarom ook je DNS-instellingen door die van de dienst zelf. Via eerder genoemde website kan je dus controleren of dat ook echt gebeurt.

Nog dieper

IPLeak is een mooie dienst, maar er gaat niets boven een second opinion om zeker te weten dat echt alles goed is afgeschermd. Navigeer naar dnsleaktest.com en kies de extended test. Het duurt even voordat deze test wordt afgerond, maar het is ‘t waard. Deze site detecteert lekken die IPLeak over het hoofd zag.

Als je na deze test de DNS servers van je VPN ziet staan, kan je er vrij zeker van zijn dat je geen data lekt.

Wat kan je er tegen doen?

De meeste VPN-diensten zorgen ervoor dat alle DNS-verzoeken via de servers van de diensten lopen. In sommige gevallen zal je dat zelf nog een keer moeten aanpassen in de instellingen van de client die je gebruikt.

Aangezien elke VPN-dienst z’n eigen clients heeft (die je niet per se hoeft te gebruiken) raden we je aan naar de help-pagina’s van de website van de VPN-dienst om te kijken hoe en waar je deze instellingen wijzigt.

Lees ook: De 5 beste VPN-diensten van 2018

Als dat allemaal te lastig is kan je ook een van de DNS servers van Google, OpenDNS of Comodo Secure DNS. Een ander mooi voordeel hiervan is dat als de DNS-servers van je provider een keer onderuit gaan, jij nog gewoon kan internetten.

Controleer nog eenmaal via DNSLeak welke servers naar voren komen. Zijn dat niet die van je provider, dan weet je dat de beol goed is geconfigureerd.

Bron: Webwereld