Eenvoudige snelheidsboost
We zeggen het tot vervelens toe: de beste upgrade voor een oude computer is het vervangen van een harde schijf door een solid state drive. Zo’n ssd versnelt de opstarttijd van je systeem en programma’s aanzienlijk. Reageert je laptop of computer niet meer zoals vroeger, maar is je systeem schoon? Dan is een hardware-upgrade aan de orde. Hoe doe je dat nu, een hdd vervangen door een ssd? Het proces is doodeenvoudig, als je weet hoe je moet beginnen. Wij upgraden de harde schijven in een laptop, en in een desktop. Je benodigdheden zijn in beide gevallen identiek. Je hebt uiteraard een ssd nodig, maar ook een kleine kruisschroevendraaier. Indien mogelijk een magnetisch exemplaar: zeker in de laptop sukkelt een klein schroefje snel tussen de rest van de onderdelen, en dan mag je aan het schudden.
Oud naar nieuw
Wil je Windows opnieuw installeren op het systeem met ssd, dan kan je gewoon aan de slag gaan. Na de werkzaamheden installeer je het OS van via een USB-stick. Het is natuurlijk ook mogelijk om de inhoud van je harde schijf te migreren naar de ssd. Bij zo’n migratie wordt alles gekopieerd naar de nieuwe schijf, sector per sector. Wissel je de oude hdd door de nieuwe ssd, dan zal je computer het verschil niet merken. Windows en al je programma’s blijven dus geïnstalleerd. Bij een ssd levert de fabrikant de nodige software om de oude schijf te klonen vaak mee, maar niet altijd. Er bestaan gelukkig uitstekende gratis tools waarmee je net zo goed kan migreren. Partition Wizard van MiniTool is een goede optie, maar ken je andere software, dan werkt die ongetwijfeld net zo goed.
Klonen
Om een hdd te klonen naar een ssd moet je beide stukken hardware aan hetzelfde systeem koppelen. In een desktop is dat eenvoudig, verder in het artikel zie je hoe we een ssd aansluiten. Wil je de hdd van een laptop klonen, dan kan je ofwel de harde schijf uit je laptop verwijderen (zie verder) en ze samen met de ssd in een desktop steken, of je kan een adapter kopen om de ssd tijdelijk als externe schijf op je laptop aan te sluiten. Met die adapter tover je achteraf je oude hdd eveneens om tot externe opslag. Wanneer je een lege ssd voor het eerst aansluit moet je die initialiseren alvorens je hem kan gebruiken. Ga daarvoor naar Schijfbeheer: klik rechts op deze computer, selecteer Beheren, en klik op Schijfbeheer onder Opslag. De ssd zal nu in de lijst staan, selecteer hem, klik er rechts op en initialiseren. Met de nodige bestanden op je ssd kan je aan de slag. Wil je Windows via een USB-stick installeren achteraf, dan moet je je voor alle duidelijkheid van het kloongedoe niets aantrekken. We beginnen met de laptop: draai het toestel om en verwijder het van de netstroom.
Vervelende garantiesticker
Hoe je de ingewanden van je laptop moet bereiken, hangt af van het model. Je zal één of meerdere schroeven moeten verwijderen. Let op: vaak plakt er een garantiesticker boven de schroef. Is die sticker gebroken, dan kan je in principe geen beroep meer doen op je garantie, als die nog geldig zou zijn. Wees je hier dus goed van bewust voor je beslist om je laptop open te maken.
Zoek de hdd
Verwijder de achterplaat, en lokaliseer je harde schijf. Het is nooit moeilijk om de hdd uit de laptop te verwijderen, maar ook hier verschilt de methode per model en per fabrikant. In de regel zal je twee tot zes schroeven moeten verwijderen. De oude harde schijf kan je vervolgens uit de laptop halen.
Schroeven, klikken en schuiven
De schijf zit meestal vast met een klik- of schuifsysteem. Schrik er niet voor om het geheel een beetje op te tillen, ga voorzichtig te werk en je zal niets forceren. In de praktijk is de kans heel groot dat je de hdd aan de kant van de aansluiting lichtjes omhoog moet tillen, waarna je de schijf uit z’n vakje kan trekken.
Vervangwerk
De 2,5 inch-schijf zit naar alle waarschijnlijkheid vastgeschroefd in een kleine behuizing. De nieuwe ssd en de oude schijf hebben exact hetzelfde formaat, met exact dezelfde aansluitingen en zelfs exact dezelfde gaatjes voor schroeven. Haal de hdd uit de behuizing en steek de ssd op exacte dezelfde manier in de plaats.
Let op de aansluiting
De meeste harde schijven in laptops zitten vast met een klein sata-adapterstukje. Vergeet niet om dat stukje van de oude harde schijf te halen, en om het goed te bevestigen op de nieuwe hdd.
Puzzelen
Plaats de ssd terug in de laptop. Je moet omgekeerd te werk gaan als bij het verwijderen. We weten niet hoe het interieur van iedere laptop ooit gemaakt er uit ziet, maar je kan er van uit gaan dat je eerst de achterzijde van de ssd en de behuizing in de laptop moet schuiven, en dat daarna de voorkant automatisch meekomt. verifieer dat de sata-aansluiting goed contact maakt met de ssd, en schroef het geheel vast. Sluit de behuizing, en start je laptop opnieuw op. Heb je je schijf gekloond naar de ssd, dan zal je laptop gewoon naar je bureaublad opstarten, net zoals voordien maar dan veel sneller. Kies je voor een nieuwe Windowsinstallatie, dan is nu het moment om je usb-stick boven te halen.
Grote schroeven
De hdd van een desktop door een ssd vervangen is eenvoudiger. Desktops zijn immers meestal gemaakt om onderdelen eenvoudig te vervangen. Verwijder om te beginnen het zijpaneel. Twee schroefjes achteraan volstaan bij een klassieke desktoptoren om het paneel los te maken. Meestal zijn die schroeven redelijk dik, zodat je ze eenvoudig met de hand kan losmaken. Schuif het zijpaneel nu lichtjes achterwaarts om het helemaal los te maken, en zet het opzij. Denk er aan om de stroomtoevoer naar je pc af te sluiten voor je begint. Je voeding heeft achteraan waarschijnlijk een aan-uitknop, maar je kan de stekker natuurlijk ook gewoon uit het stopcontact verwijderen.
Vind de hdd
De harde schijf zit in de regel vooraan aan in de desktopbak. Al naargelang je model moet je ze los schroeven van de behuizing. De kans bestaat dat je beide zijpanelen moet losmaken om vier schroeven te verwijderen, maar bij modernere cases is dat waarschijnlijk niet nodig.
Twee kabels
Je hdd zit vast met twee kabels. Hier zie je een 3,5 inch-schijf. Op het formaat na verschilt die niet van de 2,5 inch-schijf van je laptop, de aansluitingen zijn identiek. Links op de foto zie je de stroomtoevoer. De rode platte kabel rechts is de sata-kabel voor gegevensoverdracht. Verwijder ze allebei uit de hdd. De aansluiting van de sata-kabel moet je mogelijk induwen om los te trekken, de stroomconnector trek je gewoon los. Zeker wanneer je een relatief oude bak hebt kan de aansluiting moeilijk doen. Gebruik gerust de nodige kracht. Zolang je de connector recht uit de hdd trekt kan je niets verkeerd doen.
Nonchalant terugsteken
Sluit nu de ssd aan met dezelfde kabels. Let bij het aansluiten van de stroomconnector op de kleine uitsparing die je links op de foto ziet. Je kan de connector niet ondersteboven aan de ssd bevestigen. Brute kracht is hier minder van toepassing: wil de connector niet in de ssd, dan heb je hem waarschijnlijk ondersteboven vast. Om een desktop hdd naar een ssd te klonen kan je de ssd op dezelfde manier in je computer bevestigen. Het enige verschil is hier dat je een extra stroomaansluiting en een extra sata-aansluiting nodig hebt, omdat je hdd nog even moet blijven zitten. Na het klonen verwissel je beide sata-aansluitingen en voila: de ssd is een systeemschijf en de hdd wordt extra opslag.
Geen schroeven
Je kan de ssd vervolgens vastschroeven in de kast, maar dat is niet nodig. In tegenstelling tot een hdd bevat een ssd geen bewegende onderdelen. Het ding hoeft dus niet kaarsrecht en bewegingsloos in de kast te zitten, je kan de ssd zonder problemen in een hoek van 45 graden proppen waar er nog plaats is. Bevestig nu het paneel van je desktop door het tegen de case te drukken en zachtjes naar voren te schuiven. Tot slot bevestig je de schroefjes. Zet je voeding aan of steek de stekker in het stopcontact, en start je computer op. Hier geldt hetzelfde als bij de laptop: heb je je oude hdd naar de ssd gekloond, dan ben je klaar, anders is nu het moment aangebroken om de Windows USB-stick uit de kast te halen.