Wanneer je met je laptop een verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk dan loop je altijd een zeker risico dat onverlaten je connectie onderscheppen en de verstuurde data heimelijk inlezen. Een van de meest aangewezen methodes om precies dat te vermijden is het opzetten van een zogenaamde VPN-verbinding. Daarmee surf je via een ander IP-adres en bovendien kan zo’n dienst handig zijn om zogenoemde geoblokkades te omzeilen zodat je alsnog toegang krijgt tot geblokkeerde inhoud (denk bijvoorbeeld aan een website die alleen in in de States beschikbaar is). Ten slotte helpt zo’n verbinding je dataverkeer (min of meer) te anonimiseren.
OkayFreedom biedt beveiligde VPN-servers aan in 12 landen, maar voor alle duidelijkheid: de gratis versie is ‘ad-supported’ – wat zoveel betekent als: er duiken frequent advertenties op wanneer je de service aanspreekt. Verder is de dagelijkse datalimiet behoorlijk beperkt tot 500 MB en verloopt ook het surfen iets trager. Kun je met deze ingrepen leven, dan valt OkayFreedom wel te overwegen. Een jaarlijks abonnement van circa € 25 heft overigens alle beperkingen (en advertenties) meteen op.
Hoe dan ook, na installatie tref je een nieuw pictogram aan in het Windows systeemvak. Vanuit het contextmenu kun je de schakelaar op ‘ON’ zetten. Even later surf je dan via een van de VPN-servers van de aanbieder – dat blijkt overigens de bekende Duitse producent Steganos te zijn – althans nadat je eenmalig je goedkeuring hebt gegeven om een virtuele netwerkadapter te laten installeren.
Wanneer je vervolgens naar een site als www.whatismyip.com surft, merk je inderdaad dat je niet langer via de gebruikelijke gateway – een server van je eigen provider – surft, maar via een VPN-gateway van de dienst. Standaard kiest OkayFreedom een server met een snelle toegangstijd uit, maar met het oog op het omzeilen van een geoblokkade kan het handig zijn dat je zelf het land van de server uitkiest. Beschikbare landen zijn onder meer de VS, VK, Frankrijk en Zwitserland.