Review Windows 10 Creators Update: extra dimensie

Maakt de Creators Update met zijn berg vernieuwingen Windows 10 een beter besturingssysteem? We onderwerpen de upgrade aan een kritische blik.

 

PRO

  • Complete 3D-integratie
  • Grondwerk maakt Windows 10 klaar voor de toekomst
  • Instellingen krijgen broodnodige update
  • Nieuw beveiligingscentrum is erg overzichtelijk

CONTRA

  • Nog steeds extra oprommelsoftware nodig
  • Verwarrende spreidstand tussen Instellingen en Configuratiescherm blijft
  • Weinig nieuwigheden voor wie geen 3D wil

De Creators Update telt als de tweede grote update die Windows 10 verder de toekomst instuwt. Ons gevoel bij het uitproberen van deze update is dubbel. Langs de ene kant introduceert Microsoft een compleet uitgebouwd ecosysteem voor 3D-bestanden, langs de andere kant blijft het aantal verbeteringen van het besturingssysteem zelf al bij al beperkt.

Op het 3D-luik komen we zo meteen terug. Kijken we eerst naar alle nieuwigheden die niets met het nieuwe ecosysteem te maken hebben, dan situeert het gros van de verbeteringen zich in de instellingenmenu’s van Windows. Dat lijkt op het eerste zicht niet al te spannend, maar de updates zijn meer dan welkom. De duidelijke structuur van het nieuwe App-menu maakt applicatiebeheer eindelijk toegankelijk voor iedereen, terwijl een slimme opslagfunctie een deel van het nodige Windows-onderhoud overneemt. De functie kuist tijdelijke bestanden zelf op, maar gaat niet verder dan dat. Microsoft mist hier een kans: een opschoonprogramma zoals Ccleaner blijft een must.

Betere structuur

Veel functies zijn niet echt nieuw. Ze zaten verstopt in het configuratiescherm in de plaats van mooi in het instellingenmenu zelf. Dat Microsoft de vreemde splitsing tussen Instellingen enerzijds en Configuratiescherm anderzijds minder pijnlijk maakt, volstaat niet om punten te scoren met de Creators Update. Eigenlijk kuist Microsoft hier met anderhalf jaar vertraging een rommeltje op dat nooit had mogen bestaan. Het eenvoudige maar onvolledige instellingenmenu was tot vandaag geen alternatief voor het verwarrende configuratiescherm. Dat Microsoft die fout heeft rechtgezet, is desalniettemin een goede zaak.

Dat Microsoft de vreemde splitsing tussen Instellingen enerzijds en Configuratiescherm anderzijds minder pijnlijk maakt, volstaat niet om punten te scoren met de Creators Update.

Microsoft breidt Windows 10 uit met meer themamogelijkheden. Voortaan kan je je creatieve zelf helemaal laten gaan en uit oneindig veel kleurtjes kiezen om jouw versie van het OS te accentueren. Door gebruikers via de instellingen extra controle te geven over het uiterlijk van hun besturingssysteem, keert Microsoft psychologisch een beetje terug naar zijn roots. In het pré-XP-tijdperk liet Microsoft gebruikers ook toe om Windows visueel helemaal naar hun hand te zetten. De functie is weinig meer dan een detail, maar wij zijn grote fan.

Defender

Niet iedereen voelt zich geroepen om door de instellingen te snuffelen of zijn Windows om te toveren tot een kleurboek. Met het nieuwe Windows Defender-beveiligingscentrum zullen de meeste gebruikers (hopelijk) wel in aanraking komen. Het centrum is een geweldige stap vooruit. Microsoft maakt zijn beveiligingssoftware een stuk gebruiksvriendelijker en overzichtelijker. Het beveiligingscentrum is aantrekkelijk en dat moedigt aan om het ook daadwerkelijk te bezoeken, wat ieders veiligheid dan weer ten goede komt.

De nieuwe Defender slaat bovendien geen alarm meer wanneer je beslist om te vertrouwen op een antivirusoplossing van een andere fabrikant. Het oude hoofdscherm toonde in dat geval waarschuwingen en uitroeptekens. Met de Creators Update toont een groen vinkje dat alles wel degelijk in orde is.

Het centrum toont bovendien meer dan alleen de staat van je beveiliging. Je kan er je pc opschonen en vindt er snelkoppelingen naar de ouderlijke controle en andere veiligheidsgerelateerde functies. Het hele systeem is een grote sprong vooruit.

Microsoft en spellen

De veelheid aan gamingopties zijn best een interessante toevoeging aan Windows 10, maar we vragen ons af of daar echt veel mensen op zaten te wachten. Microsoft is niet meer tevreden met Windows 10 als passief gamingplatform en wil een actievere rol spelen. Games moeten uit de Windows Store komen en Windows 10 heeft z’n eigen gamebalk. In de praktijk begeeft Microsoft zich zo op het domein van het immens populaire Steam of Origin van EA. Speel je spellen via één van die diensten, dan kan je ‘genieten’ van twee game-overlays, ééntje van de je favoriete speldienst en ééntje van Microsoft zelf. De spelfunctionaliteit die Microsoft in Windows 10 stopt, is niet vernieuwend en biedt niet echt een meerwaarde tegenover de gevestigde diensten. Bovendien laat de Nederlandse vertaling van de gaming-functies op het moment van dit schrijven nog te wensen over. ‘Dat Opnemen’ is op z’n zachtst gezegd een merkwaardige naam voor een functie, om één voorbeeld aan te halen.

De gamingmodus zelf, die spelgerelateerde processen voorrang geeft op minder essentiële processen, is boeiender. Zo kan een game in theorie het uiterste uit je hardware persen. In de praktijk is het verschil niet bepaald spectaculair, als het al merkbaar is. De meerwaarde die de spelmodus kan bieden op een capabel en goed onderhouden gamecomputer is beperkt.

Hopelijk focust het bedrijf zich op het toevoegen van meerwaarde aan Windows 10, en komen zogenaamde verbeteringen niet in de weg van diensten die bestaande providers aanbieden.

We bekijken de gamingambities van Microsoft met argwaan. Hopelijk focust het bedrijf zich op het toevoegen van meerwaarde aan Windows 10, en komen zogenaamde verbeteringen niet in de weg van diensten die bestaande providers aanbieden. Niemand wil een Windowscomputer die zich gedraagt als Xbox-console.

3D-fundering

Het vlees van deze update zit in het 3D-ecosysteem. De integratie rust op drie pijlers: Paint 3D, Viewer 3D en Remix 3D. Paint 3D laat je toe 3D-modellen te bewerken of zelf te bouwen. Het programma kan niet tippen aan professionele 3D-software zoals Maya of Cinema 4D en dat is net de kracht. Net zoals het oude Paint een kinderlijk eenvoudig tekenprogramma is waar jan en alleman mee overweg kan, is Paint 3D gemaakt voor de grote massa. Microsoft wil 3D mainstream maken en dat betekent dat ook jij en ik met 3D-bestanden moeten omkunnen. We gingen zelf aan de slag met het programma en stelden vast dat Microsoft helemaal in zijn opzet geslaagd is. Paint 3D is heel eenvoudig en logisch opgebouwd. De 3D-afficionado zal snel merken dat de beschikbare functies wel erg beperkt zijn, maar dat betekent dat de instapcurve voor de leek heerlijk laag is.

We voelden ons opnieuw tien jaar oud bij het uitproberen van de nieuwe software. Klooien in 3D zonder specifiek doel is een plezier op zich. Met de Creators Update wil Microsoft creativiteit aanmoedigen, en dat lukt spectaculair goed.

Kijken en delen

Paint 3D staat in voor creatie en bewerking maar dat volstaat niet voor een compleet 3D-ecosysteem. De applicatie krijgt daarom hulp van een ander tooltje: Viewer 3D. De viewer is sober en werkt gewoon, wat in mijn ogen het grootste compliment is dat een dergelijk toolje kan krijgen. Je kan het kleine programma volledig vergelijken met de ingebouwde fotoviewer van Windows.

Tot slot verdient Remix 3D een vermelding. Remix is een splinternieuw online portaal waar je met je Xbox-account op kan inloggen. Het portaal is perfect geïntegreerd met Paint 3D en laat je toe om je creaties snel te uploaden naar de cloud. Andersom kan je zelf leuke modellen downloaden om ze in een eigen scène in Paint 3D te plaatsen. Tot slot werkt Remix 3D helemaal in je browser. Je kan je 3D-creaties dus gewoon met een hyperlink delen met vrienden. Zij kunnen je werk vervolgens bewonderen zonder dat ze daarvoor de Creators Update of zelfs Windows nodig hebben. Het webportaal geeft interactieve modellen zelfs foutloos weer op je mobiele Androidtelefoon.

Met de Creators Update haalt Microsoft 3D uit de obscuriteit. 3D-bestanden worden plots mainstream en verschillen niet meer fundamenteel van Office-documenten, foto’s, mp3’tjes en video’s. Ondersteuning zit rechtstreeks in de Windows Verkenner verwerkt, met dank aan de viewer. Dubbelklik je op een afbeelding in verkenner, dan kan je ze bekijken. Dubbelklik je op een 3D-bestand, dan gebeurt hetzelfde. Microsoft focust zich bovendien niet op Paint 3D: de integratie geldt voor alle courante 3D-bestandstypes, zodat ook de 3D-professional via verkenner snel zijn modellen kan bekijken.

Virtual Reality

De Creators Update legt verder de fundering voor een gelijkaardige ondersteuning van virtual reality (VR). Door ook die technologie te integreren in zijn besturingssysteem, hoopt Microsoft VR voor iedereen toegankelijk te maken: een lovenswaardige ambitie. Voorlopig zit de VR-integratie voor 100% onder de motorkap. We moeten wachten op de eerste VR-headsets voor Windows om te ontdekken wat Microsofts grondwerk precies betekent in de praktijk. Onder andere Acer en Lenovo werken al aan brillen. Vermoedelijk zijn de eerste exemplaren op tijd klaar voor een plaatsje onder de kerstboom.

Met de Creators Update haalt Microsoft 3D uit de obscuriteit. 3D-bestanden worden plots mainstream en verschillen niet meer fundamenteel van Office-documenten, foto’s, mp3’tjes en video’s.

Verwacht geen wonderen van de VR-integratie. Doordat Microsoft VR in zijn OS integreert, blijft de technologie niet beperkt tot mensen die willen investeren in een dure gamecomputer en een HTC Vive of Oculus Rift. Dat wil niet zeggen dat plots alle Windowscomputers vlot compatibel worden met VR. Een zekere grafische kracht blijft noodzakelijk.

Funderingen

De significantste verbeteringen die de Creators Update met zich meebrengt, situeren zich onder de motorkap. Ingebouwde ondersteuning voor nieuwe bestandstypes en VR-technologie zullen op termijn een grote impact hebben. De softwarefundering laat ontwikkelaars van 3D-printers toe om toestellen te bouwen die net als klassieke printers zonder extra software draaien op Windows 10, terwijl de integratie van 3D-bestanden er voor zorgt dat je kan uitkijken naar versies van Office waar je 3D-modellen rechtstreeks aan bijvoorbeeld Powerpoint kan toevoegen. Vanuit een technisch standpunt verdient de Creators Update alle lof.

Voor de consument die niets van 3D moet weten, is deze update iets minder spannend. Wie niet geïnteresseerd is in 3D, heeft niet veel meer om mee aan de slag te gaan dan enkele leuke functies in de instellingen en een betere Windows Defender: bezwaarlijk spectaculaire verbeteringen.

De Creators Update is in hart en nieren een 3D-update. Het grondwerk dat Microsoft hier legt, gaat veel verder dan de toevoeging van enkele 3D-applicaties. Microsoft maakt Windows 10 klaar voor de bestandsformaten van morgen en zorgt er zo voor dat zijn OS ook in de voorzienbare toekomst zijn populariteit blijft verdienen.

Bron: TechPulse