In een recent rapport van Bitdefender doet de beveiligingsfabrikant het risico van Android uit de doeken. Het besturingssysteem Android staat hoog aangeschreven bij hackerorganisaties voor een gloednieuwe golf aan ransomware in 2016. Het dominante marktaandeel (82,2% in Q2 2015) en het hoge aantal actieve dagelijkse gebruikers (1,4 miljard) is een perfecte voedingsbodem om geld te verdienen middels afpersing.
Pincode veranderd
Ransomware op Android logt de gebruiker meestal automatisch uit, met de melding dat je geld moet betalen om opnieuw in te loggen. Een penibele situatie waar je niet aan moet toegeven, maar vele gebruikers doen dat meestal wel omdat ze niet weten hoe ze hun toestel naar fabrieksinstellingen kunnen terugzetten zonder in te loggen. Enkel op die manier kan je kosten voorkomen.
Een simpel voorbeeld verandert de pincode van het lockscreen en zorgt er tegelijk voor dat het niet kan worden gestopt via het taakbeheer. Exact dezelfde manier wordt nu ook gebruikt door hackers om pc-gebruikers af te persen door de malware telkens mee te laten opstarten.
Encryptie
Bestanden encrypteren en onbruikbaar maken tot er wordt betaald komt nog niet voor op Android, maar Bitdefender verwacht dat het niet lang meer zal duren tot ook die praktijk wordt toegepast. Oplossingen voor dat probleem zijn een stuk complexer, met automatisch verlies van bestanden als gevolg.
Hoe krijg je ransomware binnen op Android? Het meeste komt binnen via malafide mobiele advertenties. Ze kopen advertentieruimte bij correcte websites om hun bereik te vergroten, en om de valstrik subtieler te maken. In 2015 vielen 4,35% van alle Android-toestellen in de val van ransomware. Er wordt verwacht dat dat aantal in 2016 flink de hoogte in zal schieten. Antivirus installeren kan helpen, maar let vooral op wat je allemaal aantikt op het scherm en blijf weg van valse websites of bijlages in mails die niet betrouwbaar zijn.