Microsoft voert een kleine maar opgemerkte aanpassing door aan het verloop van de activering van Windows 10. Je zal een digitale licentie van het besturingssysteem kunnen koppelen met je account, een verandering die in zal gaan zodra men de verjaardagsupdate uitrolt.
Gekoppeld
Gebruik je een Microsoft account om in te loggen, dan wordt deze automatisch verbonden met jouw kopie van Windows 10. Heb je een lokaal of domeinaccount, dan kan je ervoor kiezen om die koppeling door te voeren. Het gaat specifiek over de digitale licenties van het besturingssysteem. Dat wil zeggen: iedereen die tot nu toe geprofiteerd heeft van de gratis upgrade van hun oude systeem, niet degenen die een nieuwe Windows 10 pc hebben aangeschaft.
Het samengaan van Microsoft account en Windowsversie roept vragen op over de privacy van gebruikers en de intenties van het bedrijf, iets waar het al eerder mee heeft moeten afrekenen.
Computercode
Wanneer je een productsleutel gebruikt om Windows 10 te activeren, wijst Microsoft je pc sowieso een unieke installatiecode toe om deze te kunnen identificeren. Die installatiecode is gebaseerd op versleutelde informatie over de hardware van een computer, niet op je persoonlijke informatie. De code en bijhorende licentie worden aan elkaar gekoppeld en op een server bewaard. Wanneer je Windows 10 opnieuw installeert op een pc met dezelfde hardware of met dezelfde productsleutel, gebeurt de activatie automatisch.
Uitzonderingen
Dat activeringsproces verloopt doorgaans zeer vlot, maar er zijn enkele specifieke situaties waarin het mis kan gaan en dit onderdeel voor frustratie kan zorgen. Met name als je grote veranderingen uitvoert aan je hardware, of wanneer je meerdere versies van Windows 10 aan één pc hebt gekoppeld.
Hetzelfde geldt voor als je in essentie twee Windows 10 licenties gebruikt, bijvoorbeeld wanneer je startte met Windows 10 Home maar de overstap maakte naar Windows 10 Pro. Dankzij de koppeling tussen de twee zorg je ervoor dat je je Pro-versie na een clean install niet verliest.
Privacy?
Critici van Microsoft kunnen in de aanpassing een nieuwe aanwijzing zien van het voortschrijdend binnendringen van bedrijf in de privésfeer van zijn gebruikers. Vooral het feit dat gebruikers van een Microsoft account niet te kiezen hebben, zal olie op het vuur gooien. Voor hen zal het activeren van Windows 10 geen anoniem proces meer zijn. Je kan dan argumenteren dat Microsoft hierbij weinig te winnen heeft: gebruikers van een Microsoft account geven op zich al heel wat data prijs aan het bedrijf. Dat Microsoft nu ook kan achterhalen welke kopie van Windows 10 ze specifiek gebruiken, lijkt in die context een relatief kleine opoffering op het vlak van privacy.