Vorige week kwam de eerste cumulatieve update voor Windows 10 uit. Voor sommige gebruikers zorgde deze update voor verbeteringen aan hun operating system, voor anderen bleek dit echter de start te zijn voor een eindeloze lus van crashes.
Initieel lijkt alles normaal te verlopen. Windows Updates krijgt een nieuwe update en probeert deze te installeren. Op een bepaald moment faalt de installatie echter en dat is wanneer de echte problemen beginnen. Microsoft heeft namelijk besloten gebruikers te dwingen om alle updates te installeren, waardoor het operating system blijft proberen de update te installeren. Dit heeft een lus van constante crashes en reboots tot gevolg, wat het onmogelijk maakt je computer op een normale manier te gebruiken.
Wat de zaken er niet beter op maakt, is het feit dat de tool waarmee Windows-updates geblokkeerd kunnen worden niet toelaat deze update te blokkeren. Veel mensen zagen hun weekend dan ook voorbij gaan zonder ook maar een minuut op hun PC te hebben doorgebracht.
Op het Microsoft-forum staat gelukkig een manier te lezen welke voor velen soelaas biedt. Deze oplossing is niet door Microsoft goedgekeurd en vraagt dat je dingen verandert in het register van je computer. Zorg daarom voor een goede backup alvorens je deze oplossing uitprobeert.
Stap 1:
Typ in het zoekveld van Cortana ‘regedit’ en druk op enter. Hierdoor zal het register van je computer worden geopend.
Stap 2:
Navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList in het linkerpaneel van het register.
Stap 3:
Neem een backup van het register door op ‘Profilelist’ te klikken en naar het menu ‘Bestand’ te gaan. Klik hier op exporteren en kies de plaats en naam waarmee het bestand opgeslagen moet worden.
Stap 4:
Onder ‘Profileslist’ zie je een reeks SID’s staan. Deze komen overeen met de gebruikers die op je PC staan. De eerste SID’s zijn kort en komen hoogstwaarschijnlijk overeen met s-1-5-18, 19 of 20. Hierna staan er enkele langere SID’s die overeen komen met gebruikers die je zelf hebt aangemaakt.
Stap 5:
In het rechterpaneel kan je per gebruiker achter ‘ProfileImagePath’ zien staan met welke gebruikersnaam het SID overeenkomt. Indien bij één van de lanegre SID’s een ‘ProfileImagePath’ staat die niet logisch is of van een gebruiker is die niet langer bestaat, dien je deze te verwijderen. Klik hiervoor met je rechtermuisknop op het SID en kies ‘Verwijderen’.
Stap 6:
Herstart je computer. Indien er iets mis lijkt te zijn gegaan, dien je naar het opgeslagen bestand van je register te gaan. Dubbelklik hierop om het register te herstellen. Indien alles is goed gegaan, zou de update nu succesvol moeten installeren.