De 5 beste features van de Windows 10 April 2018 update

Werken wordt nog makkelijker, sneller en efficiënter.

De Windows 10 Redstone 4, ook wel bekend als de Spring Creators Update, nu ook wel bekend als de April 2018 update is eindelijk uit en wordt op dit moment uitgerold. Wij kijken vandaag naar de nieuwe features die je krijgt bij deze versie van Windows.

Versie 1803 van Windows 10, April 2018 update, heeft misschien niet zoveel nieuwe features als z’n voorgangers, toch is er meer dan genoeg toegevoegd. Quiet Hours, Focus assist, verbeterde datamanagement en een hele hoop updates voor webbrowser, Edge (waar wij een apart artikel aan wijden).

Microsoft heeft deze keer geen hippe naam aan het besturingssysteem gegeven, al leek het erop dat dit wel zou gebeuren. Deze versie van Windows is niet per se toegespitst op creatievelingen, Microsoft zegt dat de April 2018 Update vooral is ontworpen om gebruikers te helpen tijd te besparen.

Je zal daarom ook zien dat veel van de grote features niet per se op grafisch, video of game-vlak zijn, maar bestaande features versnellen of verbeteren en je helpen je tijd (en je data) beter te managen. Bij bekijken vandaag de belangrijkste toevoegingen en verbeteringen van de Windows 10 April 2018 Update.

Hippere look and feel: Fluent Design

Als je de nieuwe versie van Windows 10 opstart zal je op het eerste gezicht niet heel veel nieuws zien. De desktop ziet er vrijwel hetzelfde uit als die van de voorgaande versies. Als je wat dieper in het systeem duikt, zal je al gauw wat subtilere wijzigingen tegenkomen. Verwacht meer van Microsofts Fluent Design (denk aan de semi-transparante “acrylische” UI die de kleuren van achterliggende applicaties laat doorschemeren).

Je kan de instellingen van deze UI wijzigen door naar Settings > Ease of Access > Display te gaan. Wil je zichtbare scrollbars in UWP-apps, de achtergrondafbeelding uitschakelen? Of bepalen hoe lang notificaties in beeld blijven? Je kan het allemaal wijzigen op deze plek.

Lees ook: Dit is de nieuwe interface van Windows 10

Snelkoppelingen in het startmenu

Microsoft heeft een paar kleine wijzigingen aan gebracht in het startmenu. Er zijn nu snelkoppelingen naar Documenten en Afbeeldingen toegevoegd aan de linkerkant. Notificaties worden nu weergegeven in het actiecentrum (en niet meer in Cortana, voor zover dat al van toepassing was op ons Nederlanders) en als je Windows Hello nog niet had ingesteld, krijg je daar nu een melding voor op het vergrendelingsscherm. Ten slotte is het Windows Defender Secutrity Center (Settings > Update & Security) nu veranderd in “Windows Security.

Timeline

Windows 10 krijgt steeds meer tools om gebruikers te helpen hun werk sneller te kunnen doen. Timeline is een feature die je moet helpen je tijd beter te kunnen benutten. Het idee van Timeline is dat er van alle acties op de pc tot 30 dagen terug te zien is wanneer (ongeveer) iets is geopend. Behalve een historisch overzicht van wat je eerder deed kun je op deze manier ook met één muisklik verder gaan met een van de programma’s/documenten naar keuze, uit die lijst.

Met alle beschikbare opties aangevinkt wordt de Timeline ook gesynchroniseerd tussen Microsoft apparaten waarmee je via hetzelfde Microsoft account inlogt: je ziet op de Timeline ook wat je op het andere apparaat hebt gedaan en kunt, met volledige synchronisatie actief dus, verder werken aan dat document op het ene apparaat. Een belangrijke eigenschap is dat Timeline vermeldingen vaak een combinatie zijn van een document en een programma waarmee dat document geopend is.

Een bepaald type document dat je achter elkaar in twee programma’s opent (mits die beide Timeline ondersteunen) levert twee vermeldingen voor ieder van deze programma’s op. Samen met Sets zet Microsoft in op een andere en vooral snellere manier van toegang tot programma’s en data. De feature houdt zelfs welke websites je hebt bezocht (alleen in Edge, niet in andere browsers).

Microsoft ziet Timeline als een onderdeel van de “verder gaan waar je bent gebleven”-ervaring. Je kan in een oogopslag zien wat je een week geleden allemaal hebt gedaan en documenten en websites groeperen als activiteiten.

Als je wilt achterhalen welke websites je twee weken geleden hebt bezocht toen je inspiratie zocht voor die hippe powerpoint presentatie, kan je dat dus makkelijk terug halen. Het is een mooie toevoeging aan Windows, al klinken er al een tijdje bezorgde geluiden uit de privacy-hoek.

De feature staat standaard aan en kan via taakbeheer (klik met de rechtermuisknop op de taakbalk) worden uitgeschakeld.

Lees ook: Windows Timeline: Een schot in de roos of een dikke misser?

Je kunt natuurlijk bestanden uitwisselen met een usb-stick, maar heb je er altijd eentje in de buurt? We hadden hier op de redactie onlangs al een klein issue toen bleek dat de sticks op waren. Near Share maakt gebruik van Bluetooth om apparaten in de buurt te detecteren. Met de nieuwste build konden we de feature al even testen.

Met Near Share kun je bestanden en linkjes eenvoudiger lokaal delen.

Om de functionaliteit te gebruiken moet je Bluetooth inschakelen en in het Actiecentrum de nieuwe optie inschakelen. Als je daarna iets wilt delen vanuit Windows 10, zie je naast de gebruikelijke opties als via e-mail of Facebook nu ook apparaten in de buurt. De ontvanger krijgt een melding in het Actiecentrum en kan de overdracht dan accepteren of weigeren.

Noot: Omdat de meeste gebruikers hun computer geen eigen naam geven, moet je in de praktijk regelmatig controleren of de ontvanger wel de juiste persoon is.

Lees ook: 7 vragen over Near Share van Windows 10

Focus Assist (Quiet Hours)

Als je hard aan het werk bent is het misschien irritant om steeds te worden afgeleid door e-mailnotificaties. Hie kan je al een tijdje wat aan doen door Quiet Hours in te schakelen, een feature die al sinds Windows 8 gebruikt kan worden.

Deze feature heeft een nieuwe naam gekregen en heet nu Focus Assist en heeft een hoop meer opties. De belangrijkste functies zijn in onze ogen toch wel de mogelijkheid om alle notificaties uit te schakelen als er een DirectX-game wordt gespeeld of als je je scherm mirrort tijdens een presentatie.

Beheer je dataverbruik

Mocht je op plekken zitten waar het gebruik van data geld kost of mocht je je telefoon als hotspot gebruiken, dan kan het wellicht handig zijn om deze feature in te schakelen. Ook deze feature was al langer aanwezig in Windows 10, maar heeft een flinke updte gekregen. Je kan nu makkelijker zien hoeveel data je de afgelopen 30 dagen hebt gebruikt, limieten instellen en het gebruik van achtergronddata van de Microsoft Store in- of uitschakelen. Wat wij echter wel echt missen is de optie te kunnen zien hoeveel data er via de ethernet-aansluiting is verbruikt.

Als je wat dieper in de instellingen van deze feature duikt (Settings > Update & Security > Advanced options > Delivery Optimizayion > Advanced options), kan je zelfs instellen dat Windows-updates kunnen worden doorgestuurd naar anderen in de buurt en hoeveel dataverkeer daarvoor mag worden gebruikt. Ook kan je de beschikbare bandbreedte indelen voor updates en andere programma’s die je internetverbinding gebruiken.

Mocht je een convertable hebben met mobiuele internetmogelijkheden (GSM/2G/3G/4G), kan je ook instellen dat je dataverkeer het liefst via deze verbinding loopt (of juist niet). Als je pc deze mogelijkheid niet bezit is deze optie: (Settings > Network & Internet > Cellular) niet zichtbaar.

Bron: Webwereld