Zet Windows 10 naar je hand met PowerShell, Bash en meer.
Hier zijn de handigste tips en trucs voor mensen die een poweruser van Windows 10 zijn of willen worden. We kijken naar hoe je het OS aanpast en een paar handige trucs om Windows 10 te beheersen.
Windows 10 heeft een heleboel mogelijkheden die niet zo bekend zijn, maar wel heel handig om te weten. Andersom zijn er ook automagische dingen die je misschien liever niet hebt en we kijken naar hoe je deze uitschakelt en daar kijken we even naar voor we beginnen met het aanpassen van Windows 10 om ons beter te dienen.
In dit artikel staan we onder meer stil bij hoe je onverwijderbare applicaties toch verwijdert, enkele handige maar niet zo breed bekende functionaliteiten van Windows om sneller te werken en we hebben een overzicht van sneltoetsen die je een hoop kliks besparen. En wil je experimenteren met Linux-opdrachten in Windows? Dat kan ook.
1. Sloop OneDrive uit de Verkenner
Gebruik je OneDrive niet en vindt je het storend dat je hem steeds in de Verkenner ziet? Je kunt de optie daaruit verwijderen. Je doet dat door een aanpassing in het register te maken. Open het register met Uitvoeren (of Windows + R) > Regedit en ga naar de registersleutel HKEY_CLASSES_ROOT > CLSID > 018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6
.
Open System.IsPinnedToNameSpaceTree met de rechtermuisknop, klik op Aanpassen en verander de waarde 1 naar 0. Na de volgende herstart is OneDrive niet meer aanwezig in de Verkenner. Wil je OneDrive liever helemaal uit Windows 10 slopen? Ook dat kan, maar helaas niet op een gebruiksvriendelijke methode. Hiervoor wijken we op de volgende pagina uit naar PowerShell.
2. Verwijder ongewenste applicaties
Sommige applicaties (bijvoorbeeld Windows-toepassingen als Nieuws of Geldzaken) zijn niet zomaar te verwijderen uit overzichten uit de softwarelijst (Programma’s en onderdelen) waar je andere programma’s vindt. Om ze op te ruimen, moeten we even uitwijken naar admintool PowerShell die tegenwoordig diep in de Windows-shell is verwerkt.
Zoek naar de applicatie (of klik met de rechterknop op de startmenutoets), klik met de rechtermuisknop op PowerShell en kies voor ‘Uitvoeren als administrator’. Met Get-AppxPackage -AllUsers
roep je een lijst op met alle pakketten. Je hebt de exacte pakketnaam nodig voor de verwijderopdracht (achter PackageFullName
). Typ dan Remove-AppxPackage [PackageFullName]
om de verwijzing naar de app te verwijderen.
De applicatie zit dan nog wel in het basisimage, hij duikt alleen niet meer te pas en te onpas op. In feite is hij onzichtbaar gemaakt. Als je hem echt rigoureus wilt verwijderen, kun je kijken bij deze gids die we een paar jaar geleden maakten voor Computerworld.
3. Multitasken met quadrant snap
Je kunt vensters makkelijker naast elkaar weergeven met de Snap-feature. In eerdere Windows-versies was deze functionaliteit nog beperkt tot Windows Store-applicaties, maar in Windows 10 kun je makkelijker multitasken met iedere applicatie. Ook kun je nu vier vensters positioneren in plaats van twee en is er een handige hulptool.
Je kunt handmatig vensters naar een hoek schuiven met de muis waarna ze automatisch een half of een kwart scherm pakken, maar dat ervaren we als lastig omdat de selectietool van Windows 10 wat kritisch is. Makkelijker zijn de sneltoetsen. Met Windows + Pijltje links breng je een actief venster naar links (uiteraard Windows + Pijltje rechts voor de rechterkant) en vervolgens kun je met Windows + Pijltje omlaag het venster naar het derde kwadrant van het beeld (en Windows + Pijltje omhoog voor het tweede kwadrant).
Bij een halve of kwart ‘lege’ ruimte opent vervolgens automatisch een tool die een overzicht van de actieve vensters weergeeft. Klik op eentje om die in de vrije ruimte te positioneren. Zo zet je in een handomdraai Firefox, Libre Office, Edge en Total Commander op één scherm zonder allemaal te hoeven schuiven met losse vensters.
4. Gebruik GodMode
De GodMode is een venster met overzichtelijk onder meer alle onderdelen die je kent uit het klassieke configuratiescherm op een rij. Je maakt hem heel simpel aan door een nieuwe map op het bureaublad te zetten (rechtermuisknop Nieuw > Map) en die de naam GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
te geven. Het pictogram verandert dan van een map-icoon naar die van het configuratiescherm.
Hier vind je snelkoppelingen naar alle instellingen-opties die je in Windows 10 hebt. Programmabeheer, opties voor de verkenner en internetopties staan hier bijvoorbeeld in de lijst, maar ook de eventmanager, managementconsole, ODBC-koppelingen, omgevingsvariabelen en andere onderdelen uit de systeembeheertools staan hier netjes op een rij.
5. Handige sneltoetsen
De lijst van sneltoetsen binnen Windows wordt met het jaar langer. Niet geheel verwonderlijk, want in veel gevallen werken ze inderdaad sneller dan andere acties of opdrachten, zoals je misschien al hebt gemerkt als je de snap-feature hanteert. Hieronder een – niet eens uitputtend – overzicht van handige sneltoetsen die je hebt als je de Windows-knop (tussen Ctrl en Alt) in combinatie met andere toetsen gebruikt.
- Windows + X: Dit is rechtsklikken op het startmenu, wat een tekstinterface oplevert voor dat menu.
- Windows + Tab: Dit is het taakoverzicht, waarmee alle actieve applicaties in beeld verschijnen om snel te kunnen schakelen tussen toepassingen.
- Windows + Pijltje naar links: Dit zorgt ervoor dat de huidige openstaande applicatie op volledig scherm de linkerkant van het scherm vult. Rechts verschijnen de overige apps in een taakoverzicht, zodat je de rechterzijde direct kunt vullen met de andere gewenste applicatie die je in het overzicht wilt.
- Windows + Pijltje naar rechts: Doet hetzelfde, maar stuurt de applicatie die op het scherm groot openstaat naar de rechterkant. Links komt dan het overzicht van andere geactiveerde toepassingen.
- Windows + Shift + Pijltje naar rechts: Schuift de actieve app naar het tweede scherm.
- Windows + Shift + Pijltje naar links: Schuift de actieve app van het tweede scherm naar het eerste.
- Windows + Pijltje omhoog: Brengt een applicatie terug naar het volledige scherm.
- Windows + Pijltje omlaag: Verkleint de applicatie. Als hij al is verkleind, wordt hij naar de taakbalk geminimaliseerd.
- Windows + D: Brengt je terug naar het bureaublad.
- Windows + Ctrl + D: Voegt een virtueel bureaublad toe (hetzelfde als het symbool naast de zoekbalk of -knop in de taakbalk).
- Windows + Ctrl + F4: Sluit de virtuele desktop waar je je op dat moment op bevindt.
- Windows + Komma: Laat de desktop zien zolang je de Windows-knop ingedrukt houdt en als je loslaat ben je weer terug in je uitgangssituatie.
- Windows + A: Schuift het Actiecentrum open.
- Windows + E: Opent de verkenner
- Windows + L: Vergrendelt het systeem.
- Windows + R: Opent Uitvoeren.
- Windows + + of -: Opent vergrootglas en zoomt in of uit.
- Windows + Ctrl + F: Zoekt naar pc’s op het netwerk.
6. Maak ruimte
De langverwachte Storage Sense (Slim opslaan in Nederlandse versies) is toegevoegd aan de builds die leidden tot de Creators Update. Nu kun je Windows 10 slimmer laten kijken naar wat staat opgeslagen om eigenhandig onnodige objecten te wissen en schijfruimte vrij te maken. Je vindt de optie onder Instellingen > Systeem > Opslag. Hiermee worden items als bestanden die meer dan 30 dagen in de prullenbak zijn geparkeerd verwijderd en de temp-map van internetbestanden regelmatig geleegd.
Eenzelfde tip is het draaien van Schijfopruiming, vooral na een upgrade van Windows 10, om ruimteopslokkende bestanden die je niet meer nodig hebt weg te gooien. Klik op Systeembestanden opschonen om restanten van vorige Windows-versies op te ruimen. Dit kan bij een upgrade van bijvoorbeeld Windows 7 naar 10 oplopen tot gigabytes aan ruimte.
7. Bash in Windows
Linux in Windows is nog steeds een bèta-feature, maar biedt makkelijke functionaliteiten voor mensen die Linux gewend zijn. Je activeert de feature door de Ontwikkelaarsmodus te activeren onder Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Voor ontwikkelaars en het Windows-subsysteem voor Linux aan te vinken onder Configuratiescherm > Programma’s en onderdelen > Windows-onderdelen in- of uitschakelen.
Je kunt hierna Ubuntu downloaden uit de Windows Store of Linux-programma’s als Bash binnenhalen door ernaar te zoeken in het OS zelf en het de opdrachtprompt te laten afhandelen. Om Bash te gebruiken maak je een Unix-account aan en vervolgens kun je scripts aftrappen met bash, apt-getjes uitvoeren, ssh gebruiken en meer.
Bron: Webwereld