Wanneer wordt de machine slimmer dan de mens?

Experten zeggen dat machines binnen enkele decennia een menselijke intelligentie kunnen evenaren. Of we ook zullen beseffen dat we échte artificiële intelligentie hebben gecreëerd is echter niet zeker.

 

Wat we vandaag ‘slimme apparaten’ noemen, zijn vaak nog niet echt intelligent; denk aan een virtuele assistent waarmee je kan praten of auto’s die zelf een parkeerplaatsje uitpikken. Echte artificiële intelligentie die vergelijkbaar is met menselijke breinkracht, is nog niet aan de orde, hoewel AI-experten menen dat dat minder lang kan duren dan je misschien denkt.

Uit een panelgesprek met onder andere Elon Musk, medeoprichter van Tesla en SpaceX; Demis Hassabis, CEO van DeepMind; en Nick Bostrom, filosoof aan de Universiteit van Oxford, blijkt dat machines dat niveau van menselijke intelligentie wellicht verrassend snel zullen bereiken. Anders gezegd, het zou kunnen dat we binnenkort machines creëren die op een menselijk niveau kunnen redeneren en communiceren. De experten gaan nog verder, en zeggen dat dat niveau van menselijke intelligentie bovendien overtroffen zal worden.

Explosief intelligent

Om te beginnen zijn alle aanwezige experten het eens dat zulke superintelligentie mogelijk is. Panelleider en MIT-professor Max Tegmark heeft het over een “intelligentie-explosie” die volgens sommigen in dagen of uren kan plaatsvinden, en volgens anderen duizenden jaren of decennia, terwijl filosoof Bolstrom het bij enkele decennia houdt voor we écht intelligente machines zullen ervaren. Hoelang het precies zal duren, is vooral afhankelijk van de middelen die we erin investeren, en het type architectuur waarop AI wordt gebaseerd, klinkt het. “Het soort van neurowetenschappelijke AI die we op dit moment ontwikkelen, die getraind moet worden, en ervaring en andere dingen nodig heeft om kennis te verzamelen, bijvoorbeeld,” zegt Hassabis op zijn beurt. “Dat kan in een paar jaar zijn, misschien zelfs een decennium.”

Excentrieke visionair Musk liet zich ontvallen dat die evolutie vanaf een bepaald punt steeds sneller zal gaan. “Ik denk dat als AI een drempel overwint waarbij het zo slim is als de slimste, meest vindingrijke mens, dan kan het een kwestie van dagen zijn voor het slimmer is dan de hele mensheid samen.” Geen enkele expert meende echter dat echte artificiële intelligentie langer dan honderd jaar op zich zal laten wachten.

Aan het roer

Met die conclusie zou het kunnen dat we binnen enkele jaren al geconfronteerd worden met ultraslimme machines. Zijn we wel klaar voor zo’n evolutie? Ja en nee, zo blijkt. Over het algemeen hopen de experts dat artificiële intelligentie niet te snel zal verlopen. Hoeveel tijd we met andere woorden hebben om ons voor te bereiden, maakt een groot verschil, beaamt Tegmark. “Als dingen sneller gebeuren dan de maatschappij kan volgen, dan is het moeilijker om bij te sturen,” zei de professor. Daarom moeten we genoeg maatregelen opstellen voor het zover is, zei hij. “Je moet min of meer hopen dat je een goede sturing hebt ingebouwd op voorhand.”

Veel controverse

Het is daarnaast mogelijk dat wanneer de eerste écht intelligente machines worden voorgesteld aan de wereld, we het zelfs niet zullen weten, zegt Ray Kurzweil, futurist bij Google. “Elke keer er een vooruitgang is, wuiven we die weg.” Dat was al het geval bij evoluties zoals de kunstmatig intelligente machines die menselijke kampioenen in schaken, Go of poker kunnen verslaan, verduidelijkt de expert. “Dat zal ook gebeuren wanneer we echte AI tegenkomen. Er zal veel controverse zijn, en tegen de tijd dat die controverse weg is, zullen we beseffen dat we echte AI al een paar jaar kennen.”

Hiervoor wordt artificiële intelligentie in de toekomst echt gebruikt (Smartbiz)