Niets is zo vervelend als een slome telefoon. Een minuutje wachten vooraleer je een WhatsApp-berichtje kan lezen of een filmpje met Parkinson laden: van de gedachte alleen krijg ik al koppijn. Gooi hem nog niet meteen weg. Er zijn immers een handjevol manieren om de snelheid van je toestel op te krikken. Met deze zes trucs in het achterhoofd hoef je nog niet meteen een nieuwe smartphone aan te schaffen.
1. Maak opslagruimte vrij
Als je geheugen vol zit, dan wordt je telefoon aanzienlijk trager. Kijk daarom of je geen muziek, foto’s of andere bestanden kan overzetten naar een extern opslagapparaat. Je kan ook een back-up maken naar de cloud, zodat je de gegevens van je toestel kan verwijderen. Zo wordt je toestel niet alleen sneller, maar je maakt ook heel wat ruimte vrij.
Een andere geheugenvreter zijn applicaties. Ook al denk je dat je geen apps open hebt staan, draaien er ondertussen heel wat applicaties in de achtergrond. Daarom is het geen slecht idee om de bezem door je appfolder te halen. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Apps’ om de programma’s van je telefoon te verwijderen.
2. Leeg je cache
Vele apps slaan cache-data op: informatie waarmee applicaties gegevens kunnen onthouden en nadien sneller onderdelen inladen. Klinkt goed, maar een overvolle cache kan je telefoon omtoveren tot een schildpad. Ga daarom naar ‘Instellingen, ‘Apps’. Daar krijg je een overzicht te zien van alle cachegegevens die op je toestel zijn opgeslagen. Geen zorgen, je hoeft dit niet handmatig te reinigen. Met een app zoals CCleaner kan je automatisch dat klusje voor je laten opknappen.
3. Ruim je homescreen op
Een homescreen vol toeters en bellen; het ziet er misschien leuk uit, maar het vreet door het ramgeheugen van je telefoon. In geval van snelheidscrisis zeg je beter vaarwel tegen je kermisscherm. Widgets, bijvoorbeeld, zijn kleine apps die het weer kunnen laten zien of een Facebook-melding kunnen weergeven. Helaas belasten ze ook flink je geheugen, waardoor je ze beter vermijdt. Ze blijven immers op de achtergrond draaien en worden voortdurend ververst.
Een andere no-no zijn bewegende achtergronden. Als je last hebt van een traag Android-toestel, kies dan voor een sobere, statische wallpaper.
4. Houd je besturingssysteem up-to-date
Zorg altijd dat je systeem up-to-date is. In elke nieuwe versie verbetert Google (of de fabrikant van je telefoon) de systeemprestaties van je toestel. Naast snelheid is updaten noodzakelijk als je veiligheid hoog in het vaandel draagt. Een nieuw mobiel OS verhelpt immers foutjes en dicht beveiligingslekken. Om te kijken of je de meest recente Android-versie hebt, ga je naar ‘Instellingen’, ‘Toestelinformatie’, ‘Systeemupdates’.
5. Synchroniseer handmatig
Apps zoals Facebook of Gmail willen je voortdurend op de hoogte houden. Meestal verversen deze apps zich elke tien minuten, maar helaas gaat dit gepaard met heel wat energie- en snelheidsverlies. Gaat je telefoon sloom, dan kan je de automatische synchronisatie uitschakelen. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Apps’, ‘Gegevensgebruik’, ‘Op achtergrond synchroniseren’. Daar kan je per app het schakelaartje naar links schuiven.
6. Voer een harde reset uit
Bieden alle bovenstaande tips geen soelaas, dan kan je als laatste redmiddel je toestel terugzetten naar de instellingen toen je hem voor het eerst in handen had. Met een factory reset wis je wel alle data op je smartphone, dus maak op voorhand zeker een back-up van je belangrijke bestanden. Hoe je een harde reset uitvoert, hangt wel af van toestel tot toestel. Meestal vind je dit terug onder ‘Instellingen’, ‘Back-up & herstel’, ‘Fabrieksinstellingen herstellen’. Een andere mogelijkheid is ‘Instellingen’, ‘Privacy’, ‘Fabrieksinstellingen herstellen’.
Waarom je smartphone vertraagt als hij ouder wordt
Als we een peperdure telefoon aanschaffen, dan hopen we tevergeefs dat we hem voor eeuwig kunnen blijven gebruiken. Onder het wonderschone harnas van de nieuwe iPhone X en Samsung Galaxy Note 8 zit heel wat paardenkracht verborgen, maar binnen vier à vijf jaar mag je ze ongetwijfeld op de schroothoop gooien. Smartphones sterven altijd een vroege dood. Ze worden snel traag, aan een hoger tempo dan computers, laptops of andere elektronica.
Enkele jaren geleden haalde ik vol trots mijn Samsung Galaxy S6 in huis: het beste toestel dat je op dat moment op de markt kon krijgen. Nu word ik dagelijks geteisterd door haperingen en apps die niet meer compatibel zijn. Hoe komt dat nu eigenlijk? Installeren fabrikanten een interne tijdbom in hun toestellen die na afloop van tijd detoneert, of komt er gewoon slijt op de componenten?
Updates
Er zijn meerdere redenen waarom een smartphone doorheen de jaren trager wordt. De kern van het probleem ligt bij het besturingssysteem. Als een mobiel besturingssysteem een patch krijgt, richt die zich op de nieuwste toestellen met moderne componenten. Na elke grote update regent het klachten. Bovendien krijgt een toestel zelden nog een grote software-update als het meer dan twee jaar oud is.
Ook apps werken niet meer zo vlot op oudere smartphones. Softwareontwikkelaars willen voordeel halen uit de verwerkingssnelheden van moderne telefoons. Ook al blijft een smartphone op papier krachtig, door verouderde architectuur zal een app trager laden op een nieuwere versie van die applicatie. Traag maar gestaag verliezen oudere smartphones hun paardenkracht. Het begint met een feature die niet weer werkt in een app, totdat de hele applicatie het begeeft.
Te veel apps
Over de jaren heen verzamel je bovendien een hele hoop apps op je smartphone. Die eisen evenwel allemaal een beetje van de rekenkracht van je toestel op en zorgen ervoor dat je intern geheugen langzaam volloopt. Te weinig beschikbare opslagruimte vertaalt zich, net zoals op een pc, in tragere prestaties. Je doet er daarom goed aan regelmatig schoon schip te maken door apps en bestanden die je zelden of nooit gebruikt van je telefoon te verwijderen. Controleer ook welke apps op de achtergrond draaien en sluit ze af indien er geen reden is om ze actief te houden. Dat komt niet alleen de snelheid, maar ook het batterijleven van je smartphone ten goede.
Wet van Moore
Bovendien: technologie evolueert. Gordon Moore, mede-oprichter van Intel, schreef in 1965 dat de dichtheid van het aantal onderdeeltjes op een chip elk jaar zou verdubbelen, met verdubbelde rekenkracht tot gevolg. De motor die nu in je smartphone steekt, is volgens de Wet van Moore binnen enkele jaren de norm voor een budgetexemplaar.
Bron: TechPulse