De feestdagen staan voor de deur en je ontkomt niet aan het gemak van online shoppen. Als je enkele tips in acht neemt ben je er in ieder geval zeker van dat je met sinterklaas en kerst niet met lege handen staat… Als gever van cadeaus tenminste.
1. Wees er op tijd bij
Natuurlijk ben je niet de enige die z’n cadeautjes online koopt. Begin en eind december draaien bezorgdiensten overuren om de pakketjes op tijd af te leveren. Als je op 4 december een pakketje bestelt en er van uit gaat dat het op 5 december netjes afgeleverd wordt, dan is de kans aanwezig dat je cadeau pas na pakjesavond aankomt. Neem voor Nederlandse webwinkels dus ruim de tijd. Denk aan een of twee weken voor de feestdag.
Laten we er niet om heen draaien, maar Chinese webshops als AliExpress en Wish zijn een prachtige plek om vooral betaalbare presentjes te scoren. Wees je er echter van bewust dat alles wat je hier bestelt, eerst de halve wereld over moet om bij jouw voordeur uit te komen. Houd daarom altijd een back-upplan achter de hand, mocht het cadeau mogelijk te laat (of helemaal niet) aankomen. Dat is ook handig wanneer het Chinese presentje tegenvalt of defect is. Retourneren is natuurlijk ook een tijdrovend proces.
Wanneer je iets van bijvoorbeeld Wish of AliExpress bestelt kan het pakketje binnen een week bezorgd worden, maar het kan soms wel tot meer dan een maand duren. Dat komt omdat beide sites meer vergelijkbaar zijn met een marktplaats dan met een webshop, de aangeboden producten worden namelijk door allerlei verkopers aangeboden. Ga voor het bestellen dus ook goed na in de beoordelingen van de verkoper of deze tijdig verzendt en de producten doorgaans in goede staat aankomen.
2. Beveilig je systeem
Daar waar online betalingen plaatsvinden, liggen internetcriminelen op de loer. Zonder dat je het doorhebt kan je Windows-pc besmet zijn met malware die ongezien de inlogcodes van je bank of betaaldienst afkijkt, of erger nog, het betaalverkeer manipuleert. Bijvoorbeeld door het bankrekeningnummer van de ontvanger te veranderen. Zorg daarom altijd dat je systeem voorzien is van recente updates en goede internet security-software, zoals Eset Security Suite of Bitdefender Internet Security 2018. Deze beschikken over een ‘Wallet’, een veilige plek voor al je betaalgegevens, zoals creditcardinformatie.
Wanneer je je smartphone of tablet gebruikt voor het online kopen van cadeaus, hoef je je niet te bekommeren om het installeren van antivirus-apps. Zorg er wel voor dat je geen apps uit onbekende bronnen op je mobiele apparaat installeert. Installeer apps gewoon uit de Play Store van Google of App Store van Apple.
3. Check de webwinkel en de prijs
Niet alleen je systeem, maar ook webwinkels kunnen een doelwit zijn voor criminelen. Controleer bij het inloggen en vooral bij het betalen in de browser of verbinding beveiligd is. Dit is te zien aan het groene slotje in de adresbalk van de browser. Bij een beveiligde verbinding worden uitgewisselde gegevens tussen je browser en de webwinkel versleuteld, zodat je inloggegevens en betaalgegevens niet onderschept kunnen worden. Wanneer je Eset Security Suite of Bitdefender’s Internet Security gebruikt, beschikt je pc ook over antifraudebescherming, die onbetrouwbare sites en webshops blokkeert.
Het is natuurlijk ook altijd slim om je cadeau (wanneer mogelijk) op te zoeken in een prijsvergelijker. Er zijn verschillende, zoals Kieskeurig, Beslist of de Pricewatch van Tweakers. Schroom je niet om ze allemaal te gebruiken. Via deze prijsvergelijkers kun je niet alleen de winkel die de beste prijs aanbiedt uitkiezen, maar kun je ook een betrouwbare webwinkel uitzoeken. Imitatiewebshops worden natuurlijk geweerd uit prijsvergelijkers, maar ook kunnen gebruikers een review achterlaten over de betreffende webwinkel. Doe er je voordeel mee om zo een betrouwbare webwinkel uit te zoeken.
4. Zorg voor een wachtwoordkluis
Internetshoppen zorgt voor veel accounts voor vele sites. Je bent al gauw geneigd wachtwoorden voor webshops te recyclen of een zwak wachtwoord te kiezen. Daarom kun je het beste kiezen voor een wachtwoordkluis. Hiermee genereer en bewaar je sterke wachtwoorden, die automatisch worden ingevuld. Doorgaans hoef je voor dit soort kluizen alleen een hoofdwachtwoord te onthouden, maar sommige mobiele kluizen zijn ook te betreden via de vingerafdrukscanner van je smartphone of tablet. Voor je pc kun je kiezen voor het gratis (en open source!) programma KeePass. Een andere handige (gratis) dienst is LastPass.
5. Laat geen sporen na
Je wilt natuurlijk ook niet dat anderen vroegtijdig doorhebben wat je precies hebt gekocht. Alles wat je online doet wordt echter nauwlettend gevolgd door adverteerders, die je vervolgens bestoken met advertenties die verklappen welk cadeau je hebt uitgezocht. Was je bijvoorbeeld aan het snuffelen voor een Fitbit, dan zal je merken dat je vervolgens alleen nog maar advertenties van sportwearables voorgeschoteld krijgt. Wanneer je een gezamenlijk systeem gebruikt is het dan ook verstandig om na het zoeken en winkelen de browsegegevens te wissen, of beter nog: de incognitomodus van je browser te gebruiken. Maar dat houdt de adverteerstalkers niet tegen. Met extensies als Privacy Badger en een uBlock Origin voorkom je advertenties die je verrassing bederven.
Het is natuurlijk ook geen slim idee om je bestelbevestiging naar een gezamenlijke inbox te sturen. Gebruik hiervoor gewoon een privé e-mailadres.
Bron: ComputerIdee