Het einde van de tijd waarin fysieke toetsenborden op laptops de standaard waren, is in zicht. Dat is niet zo erg als het klinkt, omdat er nieuwe technologieën zijn die typen op een scherm sterk verbeteren én je de mooie interface-opties geeft die je niet hebt bij een fysiek toetsenbord.
Ik heb goed nieuws en slecht nieuws over laptops. Eerst het slechte nieuws: we krijgen allemaal laptops die een aanraakscherm hebben op het vlakke deel, in plaats van een toetsenbord. Ik weet het, dat klinkt verschrikkelijk. Daarom is dit ook het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat deze nieuwe virtuele toetsenborden niet lijken op of zich gedragen als de dingen die we kennen van smartphones.
Op Apple’s ontwikkelaarscongres WWDC, dat in juni plaats gaat vinden, zou het bedrijf mogelijk een toetsenbord voor de iPad aankondigen die enkel uit een scherm bestaat. Dat zou ter vervanging van het huidige iPad Pro Smart Keyboard zijn. Ook wordt er mogelijk een laptop aangekondigd met twee scehrmen. Maar zelfs als dat niet zo is, verwacht ik dat andere fabrikanten naar tweeschermige laptops evolueren in de komende drie jaar.
Je tikt voor het echte werk liever op een fysiek toetsenbord. Dat snap ik, ik ook. Ik vermoed zelfs dat vrijwel iedereen huivert bij het idee dat we deze vervangen voor virtuele toetsenborden op touchscreens. Maar dat is als we uitgaan van de technologie zoals we hem al jaren kennen, niet als we denken aan nieuwe soorten apparaten en hardware die anders werken.
Nog een reden dat we huiverig zijn is omdat we eerder laptops met een dubbel scherm hebben gezien – en dat was geen succes. We zagen het de afgelopen tien jaar bijvoorbeeld met het Dual-Screen Laptop van Canova, de Acer Iconia 6120 Dual Touchscreen, de Toshiba Libretto W105-L251 Dual Touchscreen en anderen. Ze waren onhandig in gebruik en kopers lieten de apparaten links liggen.
De laptops met dubbel scherm van de komende jaren gaan heel anders zijn. Hier volgen vijf redenen waarom we overstag gaan.
1. Touchscreens voelen aan als fysieke toetsenborden
Apple dient al een paar jaar allerlei patenten in voor dit idee. De afgelopen paar weken hebben we zelfs twee nieuwe patentaanvragen van het bedrijf voor deze laptops. Als aanvragen gaan ze niet te diep in op de plannen, maar geven ze wel een beeld van hoe bedrijven geavanceerde technologie willen inzetten om deze schermtoetsenborden veel interessanter te maken.
Deze patentaanvraag beschrijft een flexibel display waardoor virtuele toetsen omhoog worden geduwd, zodat gebruikers ze daadwerkelijk indrukken.
Het recentste voorbeeld geeft verschillende methoden weer om een aanraakscherm als een fysiek toetsenbord aan te laten voelen. Apple wil dit bijvoorbeeld doen met een flexibel scherm die een toetsenbordachtige structuur eronder heeft. Met dit toetsenbord zou je je vingers kunnen laten rusten op ‘fysieke’ knoppen en bewegen als op een toetsenbord zoals we die kennen. Dat zou een echte hybride zijn van een virtueel en fysiek toetsenbord.
Je kunt de knoppen voelen wanneer nodig, omdat het scherm knoppen omhoog kan brengen zodra het virtuele toetsenbord wordt aangesproken. Ook wordt er geavanceerde haptische feedback gebruikt met trillingen die aanvoelen alsof je iets indrukt. Ongetwijfeld wordt daar ook nog geluid aan toegevoegd om dat gevoel van een toetsenbord compleet te maken.
Die haptische feedback van Apple kan erg overtuigend zijn. Apple heeft al jaren MacBooks en MacBooks Pro met de Force Touch-feature in het trackpad. Apple heeft een merknaam gegeven aan zijn haptische engine en noemt dat Taptic. Die engine simuleert samen met elektromagneten fysieke beweging op het trackpad, inclusief klikken die geen fysieke klikken zijn. Dat komt volgens de patentaanvragen ook beschikbaar voor de schermtoetsenborden.
2. Meer interface-opties
Tijdens de introductie van de iPhone in 2007 somde Steve Jobs de voordelen op van een virtueel toetesnbord in plaats van een fysieke. De belangrijkste zijn dat je meer schermruimte krijgt en flexibeler bent met de interfaceopties. Apple’s patenten laten bijvoorbeeld speciale iTunes en Apple Music-interfaces zien met bijvoorbeeld een equalizer, die het toetsenbord vervangen bij bepaalde applicaties.
Ook third party-developers zouden mooie dingen kunnen bouwen. Wat dacht je van virtuele draaitafels voor DJ’s, tekenoppervlaktes voor illustratoren, uitgebreide rekenmachines, spiekbriefjes met teksten voor tijdens een presentatie en game-controls voor specifieke games. In een videovergadering zou je een extra venster kunnen weergeven, zodat het videobeeld op volledig scherm kan.
Muziekprogramma’s zouden kunnen worden uitgerust met pianotoetsen, drums, snaarinstrumenten en meer op het onderste scherm. Het recentste patent laat zien hoe het onderste scherm applicatiespecifieke content kan weergeven, maar direct in een toetsenbord verandert zodra je je vingers erop zet.
Ik verwacht, gebaseerd op de patenten die het vooral over de iPad hebben, dat Apple’s eerste poging een vervanger of alternatief zal zijn voor het iPad Pro Smart Keyboard. WWDC zou een logisch moment zijn voor deze introductie, omdat de waarde vooral ligt in wat ontwikkelaars ermee doen. Hét voordeel is namelijk de nieuwe interfaces die mogelijk zijn. WWDC is dan logisch, zodat ontwikkelaars zich hierop kunnen richten en tegen de tijd dat de hardware te koop is, al meteen third party-applicaties heeft of snel krijgt.
Nog een interessante markt voor deze hardware is de zakelijke, bij bedrijven die hun eigen interne applicaties ontwikkelen en meer toetsenbordopties tot hun beschikking hebben. En er is zelfs een security-element: met het toevoegen of verwijderen van bepaalde toetsenbordopties kun je het aanvalsoppervlakte verkleinen.
3. Typondersteuning via AI
Kunstmatige intelligentie wordt op steeds meer terreinen toegepast en autocorrectie is een logische toepassing. Je kunt steeds meer fouten maken en AI leert begrijpen wat je eigenlijk wilde zeggen, in plaats van een damn-you-autocorrect te veroorzaken. Je ziet nu al browser-plugins die typgedrag verbeteren met kunstmatige intelligentie, zoals het Engelstalige Grammarly. De frustraties die we maar al te goed kennen van virtuele toetsenborden moeten verleden tijd worden met snel vrijwel foutloos tikken.
4. Spraakinterfaces verminderen noodzaak typen
Hoewel je met deze dualscreen-laptops een heleboel nieuwe opties krijgt, wordt de centrale plek die het toetsenbord in ons werk inneemt steeds kleiner. We gebruiken straks meer virtuele assistenten en de taken die ze verrichten zorgen ervoor dat we minder typen.
Dat heb je al met spraak zelf: we praten om berichten te dicteren aan de virtuele assistent of we spreken een aantal instructies in over waar de e-mail over gaat, waarna de AI de rest afhandelt. Dat is niet veel anders dan nu bedrijfssectretariaat functioneert. De baas typt niks, maar de secretaresse handelt de details af na instructies over wat er na wie moet worden gestuurd.
5. Toetsenbord blijft – als randapparaat
Journalisten en ontwikkelaars zijn meestal de luidste boeroepers als het gaat om het verdwijnen van fysieke toetsenborden. Maar die zouden juist het enthousiaste moeten zijn. Je zult verder altijd nog zwaar programmeer- of tikwerk kunnen doen met een laptop als een los apparaat voor je laptop. Dat betekent dat je het tweede scherm kunt gebruiken voor het weergeven van andere content, bijvoorbeeld resources of IDE-elementen waar je normaal ruimte voor te kort komt.
Waarom schermtoetsenborden onvermijdelijk zijn
Misschien gaat het niet dit jaar worden, maar de tijd van schermtoetsenborden gaat komen. Deels is dat een generatieverschijnsel. Mensen die geboren zijn tussen 1995 en 2012 kunnen zich de tijd voor smartphones nauwelijks herinneren. Die iGen-generatie vomt de nieuwe lichting werknemers die nu net afstudeert.
Ze gebruiken constant telefoons en zijn meer gewend aan schermtypen dan aan een pc of laptop. Zij passen zich het makkelijkst aan aan de nieuwe formfactor. Andersom zijn er elk jaar minder mensen die beter uit de voet kunnen met fysieke toetsenborden. Die generatie bereikt langzaam de pensioenleeftijd, terwijl de iGen en verdere generaties juist een groter aandeel van de arbeidskrachten vormt.
Maar het voordeel dat deze omslag inluidt is het competitieve voordeel. In de regel behalen bedrijven die inspelen op veranderende gebruikersverwachtingen meer voordeel uit hun producten met geavanceerdere technologieën. Dat zorgt er ook voor dat ze kleine partijen voor kunnen blijven. Immers, ieder bedrijf vanuit een zolderkamer kan een mechanisch toetsenbord produceren, maar vooral grote spelers als Apple, Google en enkele anderen hebben de resources om gepatenteerde bediening, haptische elementen en geavanceerde AI te combineren tot iets heel nieuws.
En als laatste is er het befaamde Andreessen-citaat: Software is eating the world. De regel die daaraan ten grondslag ligt zegt dat technologische vooruitgang vooral zit in iteraties van verbeterde software in plaats van nieuwe hardware, zoals vroeger vaker het geval was, om zo meteen in te kunnen spelen op veranderende technologie.
De tech is er klaar voor. En jij?
Bron: Computerworld