Met een NAS krijg je heel veel opslagruimte en functionaliteit en bepaal je ook nog eens helemaal zelf wat daarmee gebeurt. Maar welke NAS moet je kopen? We hebben 19 actuele NAS-apparaten met ruimte voor twee of vier schijven voor je getest.
Hoewel NAS de afkorting is van ‘Network Attached Storage’ kun je een NAS niet meer afdoen als een harde schijf met een netwerkaansluiting. Een moderne NAS biedt zoveel mogelijkheden dat wanneer je echt alleen opslagruimte nodig hebt, een NAS helemaal niet de goede keuze is. Dan is de NAS veel te complex en zijn er andere oplossingen waarmee je ook nog eens flink geld kunt besparen. Lees ook: Wat kun je precies met een NAS?
Een NAS is weer wel de juiste keuze wanneer je niet alleen veel informatie veilig wilt opslaan, maar die gegevens ook nog wilt kunnen gebruiken en delen met anderen. Zoals een document opzoeken dat je al een jaar niet hebt gebruikt, een film streamen terwijl je op het strand ligt, of de nieuwste foto’s uploaden en meteen delen met je familie. Met een NAS bouw je eigenlijk je eigen cloud.
Schijven en opslag
Hoeveel opslagruimte je nodig hebt, dat kun alleen jijzelf bepalen. Daarna moet je beslissen hoeveel harde schijven je daarvoor nodig hebt. Hierbij is het belangrijk te weten hoeveel harde schijven er in de NAS zullen komen. Ga je ook onmisbare documenten op de NAS bewaren, dan ligt het voor de hand de NAS in te richten met RAID. RAID is een techniek die alle informatie op een NAS beschermt tegen de gevolgen van een defecte harde schijf. Zonder RAID, staat alle informatie één keer op één van de schijven in de NAS. Gaat er een schijf stuk, dan zijn de gegevens op die schijf verloren … tenzij je voor RAID hebt gekozen. RAID gebruikt een deel van de opslagcapaciteit om herstelgegevens op te slaan waarmee de NAS wanneer een harde schijf defect raakt, de verloren gegevens kan herstellen.
Er zijn meerdere mogelijkheden bij RAID, aangeduid met niveaus. Heb je een NAS met twee schijven, dan kun je RAID1 configureren. Daarbij slaat de NAS alle gegevens twee keer op, één keer op de ene schijf en één keer op de andere. De twee schijven zijn dan letterlijk een kopie van elkaar.
Het voordeel is dat wanneer nu één van de twee schijven crasht, alle gegevens nog op de andere schijf staan. Het nadeel is dat je van de totale opslagcapaciteit de helft kwijt bent aan deze bescherming. Hoewel RAID altijd opslagcapaciteit kost, neemt naarmate er meer schijven in de NAS zitten de benodigde ruimte voor gegevensherstel af. Bij vier schijven kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor RAID5 en dan ben je nog maar één van de vier schijven kwijt aan de herstelgegevens. Met vier schijven van 4 TB houd je bij RAID5 dus 12 TB over, terwijl met twee veel duurdere 8TB-schijven in RAID1 je met 8 TB genoegen moet nemen.
Schijfindelingen
De juiste RAID kiezen is niet altijd makkelijk, zeker niet wanneer de schijven onderling ook nog eens verschillen. Bovendien zijn er ook nog andere RAID-niveaus die hier in het artikel niet genoemd staan, zoals RAID0 en JBOD die helemaal de data niet extra beveiligen. Vindt je RAID maar lastig of ben je bang de verkeerde keuze te maken? Dan is het goed te weten dat veel NAS-apparaten dit tegenwoordig zelf voor je regelen. De NAS beslist dan op basis van het aantal schijven welke RAID-configuratie het meest gunstig is. Voorbeelden zijn SHR van Synology, SimplyRAID van Seagate en X-RAID bij NETGEAR.
Geheugen en processor
Behalve het aantal schijven is vooral de processor en de hoeveelheid geheugen belangrijk. De processor is zonder uitzondering een ARM-processor of een Intel-processor. Intel is pas later op deze markt gekomen, maar heeft zich vooral een positie aan de bovenkant van het NAS-aanbod toegeëigend. Lange tijd waren de Intel-processors minder energiezuinig dan de ARM-modellen, maar die achterstand heeft Intel inmiddels grotendeels ingelopen. De Intel-processoren hadden daarentegen juist meer rekenkracht waardoor ze videobeelden in realtime konden omzetten naar een andere codec en resolutie, zodat een film gewoon ook naar een tablet of smartphone kon worden gestreamd. Een kunstje dat de nieuwste ARM-processoren inmiddels ook beheersen. Intel en ARM zijn in een hevige concurrentiestrijd gewikkeld om de snelste en energiezuinigste processors te ontwikkelen, elke NAS profiteert ervan.
Hoeveel rekenkracht en geheugen precies nodig is, hangt helemaal af van het gebruik van de NAS en het aantal gelijktijdige gebruikers. Voor bestanden opslaan en delen en een film streamen, voldoet eigenlijk elke NAS. Zijn er meer gebruikers of ga je ook echt meer geavanceerde functies gebruiken zoals het transcoderen van films, het hosten van een fotowebsite of het virtualiseren van een pc, dan is een snellere processor en vooral ook meer geheugen welkom. Eén of twee GB geheugen is dan echt de ondergrens of al niet eens voldoende meer. Tegelijkertijd valt er winst te behalen door overbodige functies uit te schakelen of zelfs onderdelen te verwijderen.
Aansluitingen
Een ander belangrijk onderdeel van de hardware is het aantal aansluitingen of poorten. Usb-poorten zijn steeds vaker usb 3.0, maar nog lang niet altijd. De aanwezigheid van enkel usb 2.0 doet echt vermoeden dat er een verouderde chipset wordt gebruikt die nog helemaal geen usb 3.0 aankan. Een veelgebruikte toepassing is het aansluiten van een extra schijf om bijvoorbeeld een back-up van de NAS te maken of om gegevens naar de NAS te kopiëren. Voor dit laatste is het handig wanneer er minimaal aan de voorzijde van de NAS één usb-poort zit, wat echter lang niet altijd het geval is. Ook kun je een usb-printer aansluiten op de NAS en deze vervolgens delen op het netwerk.
Elke NAS beschikt over minimaal één gigabit-LAN-poort. Zijn het er meer (twee of vier komen voor in de test), dan kun je die gebruiken om de NAS met meerdere netwerken te verbinden of om via link-aggregatie van twee netwerkverbindingen één heel snelle te maken. Hiervoor is het wel belangrijk dat ook de switch of router waarop de NAS wordt aangesloten dit ondersteunt.
Wifi staat vaak wel in de specificaties van een NAS, maar direct uit de verpakking werkt dit bij geen enkele NAS. Er is een wifi-usb-stick nodig die compatibel is met de NAS en dat geldt lang niet voor elke wifi-usb-stick.
Besturingssysteem
Elk merk NAS heeft zijn eigen besturingssysteem. Zonder uitzondering zijn deze op Linux gebaseerd en gebruiken ze een webinterface voor het configureren. De verschillende webinterfaces proberen het configureren makkelijker te maken door uitleg te geven of zelfs een wijziging stap voor stap via een soort wizard uit te voeren. Van alle merken in de test heeft alleen Thecus het besturingssysteem van zijn NAS niet in het Nederlands vertaald. Alle andere merken hebben dat wel gedaan en bieden in sommige gevallen zelfs een hele Nederlandse helpfunctie. Uitblinken in gebruiksvriendelijkheid doen vooral het NAS-besturingssysteem van Western Digital en in mindere mate van Seagate.
Packages
Synology en QNAP waren de eerste die het besturingssysteem van de NAS steeds verder uitkleden en alle niet-verplichte onderdelen optioneel maakten. Het voordeel hiervan is dat het een NAS ‘lichter’ maakt doordat functies die je toch niet gebruikt, ook geen beslag leggen op de processor of een deel van het geheugen. Je wint dus zonder dat het wat kost. Bovendien kun je alle ontbrekende functies die je wel wilt gebruiken heel snel weer toevoegen. Dit gebeurt in de vorm van een package, een miniprogramma dat je vanuit een app-store op de NAS met een paar klikken installeert op de NAS en dat zo nieuwe functionaliteit toevoegt.
Voorbeelden van packages zijn mediaspelers, cloud-back-up, een zoekfunctie, de mogelijkheid de NAS te synchroniseren met een online opslagservice, een programma voor fotobewerking, een cms voor websites, maar ook een spreadsheetprogramma. Allemaal functies die wel op de NAS kunnen werken, maar niet standaard al aanwezig hoeven te zijn. Wie het wil gebruiken, kan het zelf toevoegen. De koplopers bij deze packages zijn QNAP, ASUSTOR en Synology. Deze merken ontwikkelen zelf veel packages, maar laten ook anderen packages voor hun apparaten ontwikkelen.
Apps en remote toegang
Staat de data eenmaal op de NAS, dan wil je daar natuurlijk makkelijk bij kunnen. En je wilt er liefst ook gemakkelijk data aan toe kunnen voegen. Soms zelfs automatisch en in elk geval ook vanaf andere apparaten dan alleen de pc. Elke NAS-fabrikant levert met zijn NAS wel een mogelijkheid om op afstand bij de gegevens op de NAS te kunnen. De precieze manier waarop verschilt, maar in de praktijk komt het erop neer dat de NAS een uitgaande verbinding maakt met de clouddienst van de NAS-leverancier. Je smartphone, tablet, pc en Mac maken waar ze ook zijn via een app of kleine applicatie weer contact met de clouddienst. De gebruiksvriendelijkheid hiervan hangt helemaal af van de apps die je kunt gebruiken en de functionaliteit. Eigenlijk voldoen ze allemaal, behalve die van Thecus, dat nodig zijn apps eens moet updaten en verbeteren.
Testmethode
Voor deze test zijn 19 actuele NAS-apparaten met ruimte voor 2 of 4 schijven geselecteerd. Eerst is een selectie gemaakt. Hiervoor is een financiële keuze gemaakt, de NAS voor 2 schijven niet duurder dan 400 euro, die voor 4 schijven niet duurder dan 600. We testen maximaal twee NAS-apparaten per categorie per merk, tenzij één van de NAS-apparaten wel heel erg afwijkend was. Bij binnenkomst is elke NAS voorzien van de nieuwste firmware en daarna getest op snelheid en functionaliteit. De NAS zit daarvoor samen met het testsysteem en een Linksys-gigabitswitch op een apart testnetwerk.
Voor de snelheidstest gebruiken we de Intel NAS Performance Toolkit die praktijksituaties zoals het afspelen van een HD-film en het werken met Office-bestanden simuleert. Zoals in de tabel met testresultaten te zien is, is van elke NAS elke mogelijke RAID-configuratie getest. Hiervoor is elke NAS volledig gevuld met harde schijven en is telkens na een test de RAID-configuratie afgebroken en de volgende geconfigureerd.
Als opslag werden Seagate NAS-schijven van 2 TB gebruikt. Deze schijven zijn voorzien van speciale firmware om jarenlang betrouwbaar en toch bovengemiddeld belast te worden en zijn daarmee bij uitstek geschikt voor gebruik in een NAS. De enige uitzondering is de WD MyCloud EX2 Ultra, die is getest met de bijbehorende standaard WD Red-schijven. Tijdens de configuratie en test van RAID1 is ook het stroomverbruik onder belasting en in rust gemeten. Alle gegevens van de verschillende tests zijn terug te vinden in de tabellen bij dit artikel. Daarin ook een overzicht van de belangrijkste functies en bijbehorende opties zoals het aantal packages en apps. In het tijdschrift vind je een selectie uit de tabel, de volledige tabel vind je online.
ASUSTOR
Met de AS1002T en AS1004T introduceert ASUSTOR voor het eerst twee NAS-apparaten op basis van een ARM-processor. Het zijn volgens ASUSTOR budgetmodellen bedoeld om (naast de premium NAS-apparaten het ASUSTOR aanbiedt) nu ook de onderkant van de markt te bedienen. De ARM-processor is rap genoeg voor de meeste taken, het zal eerder de geringe hoeveelheid RAM-geheugen zijn die de inzet van deze twee nieuwe ASUSTOR-NAS’en zal beperken.
Voor thuis voldoet het echter prima. Wel ontbreekt een aparte HDMI-uitgang, waardoor je deze goedkoopste ASUSTORs niet kunt gebruiken als mediaspeler. Heb je een ASUSTOR mét HDMI, dan kun je de ASUSTOR Portal installeren en op een direct aangesloten tv films afspelen in de hoogste resolutie via Boxee of XBMC. Een afstandsbediening ontbreekt, maar je kunt gratis de afstandsbediening-app van ASUSTOR op je smartphone en tablet installeren.
Het ADM-besturingssysteem van ASUSTOR biedt standaard heel veel functionaliteit en het aantal uitbreidingsmogelijkheden is enorm en zeer divers. Alleen voor synchronisatie met cloudopslag is er al keuze tussen alle bekende aanbieders van Microsoft OneDrive en Google Drive tot DropBox en Strato HiDrive. ASUSTOR biedt prima hardware en goede software, nu ook in het lagere prijssegment.
Live-demo van webinterface
De software is bij een NAS zeer belangrijk. NAS-leveranciers weten dat en een aantal biedt de mogelijkheid online hun NAS-software te testen. Zo kun je alvast kijken of het voldoet aan je verwachtingen en wensen.
NETGEAR
Het eerste wat opvalt bij NETGEAR is de uitstekende bouwkwaliteit van de NAS-behuizing, zowel bij de NAS met twee als die met vier schijven. Beide modellen beschikken nu bovendien over twee LAN-poorten met de mogelijkheid voor link-aggregatie. De 214 heeft ook een kleine display waarop je systeemmeldingen en informatie zoals het IP-adres van de NAS afleest. Dit is erg handig. Versie 6.4 van het ReadyNAS OS is gebruiksvriendelijk, maar ook wat saai.
De packages zijn gelijk verdeeld tussen zakelijk en thuisgebruik, in de laatste categorie zitten onder meer ReadyNAS Photos II, ownCloud-synchronisatie en diverse downloaders en mediapakketten. De kwaliteit van de packages valt nog wel eens tegen, zeker bij de niet door NETGEAR zelf ontwikkelde apps. Ook lijkt de groei eruit, sinds de vorige test zijn er eigenlijk nauwelijks apps bijgekomen. Een sterk punt van NETGEAR is het gebruik van het Btrfs-bestandssysteem. Het is samen met de automatische X-RAID de belangrijkste troef van NETGEAR om gegevens op de NAS te beschermen. Dankzij Btrfs kun je oneindige aantallen snapshots maken van de gegevens en altijd terug naar een eerdere versie van een document. Dit werkt prima en integreert naadloos met bijvoorbeeld Windows Verkenner. Hoewel beide NETGEAR NAS-apparaten uitgerust zijn met een ARM-processor, beschikken beide over realtime HD-transcoding tot maximaal 1080p. De NAS kan echter alleen streamen, een mogelijkheid een tv of ander media-apparaat direct aan te sluiten ontbreekt.
QNAP
QNAP is momenteel de meest innovatieve NAS-bouwer. Zo is de TS-453A de eerste NAS met twee besturingssystemen: het eigen QTS én Linux. Op dit moment is de keuze nog beperkt tot Ubuntu, maar Fedora en Debian komen ook nog beschikbaar. Sluit een beeldscherm, muis en toetsenbord aan en je hebt er een volwaardige Linux-pc bij. Ook de TAS-268 draait gelijktijdig twee besturingssystemen, namelijk QTS en Android. Foto’s uploaden onder QTS en deze dan direct op tv weergeven vanaf de Android-omgeving, het klinkt mooi … maar in de praktijk geeft de Android-omgeving zoveel problemen dat zelfs de QTS-omgeving er instabiel van wordt. Kortom, onbruikbaar.
Maar behalve deze TAS-268 is verder elke QNAP-NAS een schot in de roos. Een prachtig besturingssysteem, goede apps voor de smartphone en tablet om altijd bij de bestanden te kunnen, en voor elke NAS een recordaantal packages voor tal van nieuwe functies. Behalve streamen kan elke QNAP met een HDMI-uitgang als mediaspeler worden gebruikt. QNAP biedt in elke klasse meerdere NAS-apparaten wat het mede door de onnavolgbare nummering van de verschillende NAS-apparaten, erg lastig maakt de juiste QNAP te kopen. Controleer goed of de gewenste functionaliteit door het beoogde model wordt ondersteund.
Seagate
De 2- en 4-bay-versie van de Seagate Nas Pro zijn grotendeels identiek aan elkaar, behalve dat de grotere NAS voor vier schijven een mooie lcd-display heeft voor systeeminformatie en waarschuwingen. Op de kleinere Pro 2 ontbreekt deze. Het aantal packages op de NAS is beperkt en sinds vorig jaar ook niet noemenswaardig veranderd. Behalve een eigen op Defenx gebaseerde antivirus, zijn er bijvoorbeeld Plex-mediaserver, een bestandsbrowser, WordPress en diverse synchronisatieprogramma’s zoals ownCloud, SyncboxServer, Pydio, en BitTorrent Sync en wat meer zakelijke toepassingen. De kwaliteit van de packages is goed, maar het aantal is klein en weinig divers. Bovendien hebben sommige packages een behoorlijke impact op de prestaties van de NAS. Voor toegang op afstand tot alle bestanden is er Seagate Sdrive dat prima werkt op Windows en Mac, maar waarvan geen versie voor iOS en Android bestaat. Multimedia is beperkt tot streamen en is geen topprioriteit geweest bij het ontwerpen van deze verder zeer degelijke en mooi vormgegeven NAS-apparaten.
Synology
Tijdens het maken van deze test, bracht Synology versie 6.0 van het DSM-besturingssysteem voor Synology NAS-systemen uit. Het besturingssysteem is nu volledige 64 bit, wat op de Synology’s met een Intel-processor een flinke prestatiewinst moet opleveren. Verder zijn er verbeteringen in Cloud Station (de synchronisatie en back-upfunctie van DSM) en in Note Station (voor het schrijven, delen en synchroniseren van notities). De apps Photo en Video Station (voor het weergeven van foto’s en video’s) kunnen nu ook streamen naar Samsung Smart TV, AppleTV, Roku en Chromecast. Met de SpreadSheet-app maak en deel je op de NAS nu bovendien mooie, webgebaseerde rekenbladen, waarin je ook kunt samenwerken in één gedeeld sheet.
De mooie nieuwe functies kunnen echter niet verbloemen dat Synology moeite heeft het hoge vernieuwingstempo van vooral QNAP bij te benen. Wat opvalt is dat Synology over de hele consumentenlijn vooral ARM-processors inzet en nergens ervoor kiest een HDMI-uitgang in de NAS te bouwen. Volgens Synology is streaming genoeg, maar bij andere merken krijg je het er als het ware ‘gratis’ bij. Echt goedkoop zijn de Synology NAS-apparaten niet. Daarbij weet het uiterlijk van een Synology-NAS niet te verrassen en heeft geen van de geteste producten de kwaliteit van QNAP en soms ASUSTOR, Synology gebruikt vooral kunststof. De NAS-systemen van Synology zijn nog steeds prachtige producten, maar om opnieuw een NAS-test te winnen zal er echt weer een schepje bovenop moeten en misschien wel twee.
Thecus
Thecus geeft hoog op over de N2810, want het model heeft nieuwe hardware, een sterke processor én is de eerste met het nieuwe ThecusOS 7-besturingssysteem. Desondanks is juist dat besturingssysteem opnieuw het probleem, het is gewoon weer niet af en de vernieuwing te beperkt. Open je bijvoorbeeld een onderdeel in het ‘nieuwe’ configuratiescherm, dan ben je direct weer terug in het oude configuratiescherm en hoef je nooit meer terug naar het nieuwe configuratiescherm. Er is een redelijk groot aanbod aan packages, maar deze zijn wel bijna zonder uitzondering niet van Thecus zelf en vereisen beduidend meer kennis en inspanning om aan de praat te krijgen dan bij de andere NAS-merken. Vind je dat nou net leuk en heb je liever een wat ‘open’ apparaat waar je zelf veel kunt doen, dan is dat Thecus juist de goede keuze. Ook de N2810 beschikt over een HDMI-poort en de mogelijkheid de NAS als mediaspeler in te zetten. Thecus gebruikt onder andere Kodi en XBMC.
Western Digital
Een nieuwe processor en een dubbele hoeveelheid geheugen zijn voor Western Digital voldoende om de nieuwe MyCloud EX2 NAS de aanduiding ‘ultra’ te geven. Dit is best opvallend, omdat bij Western Digital prestaties nooit het allerbelangrijkste waren. Zelfs met de nieuwe hardware behoort de nieuwe MyCloud wat de specificaties betreft tot de minder bedeelde NAS-apparaten. Beter hadden de ontwikkelaars de gebruiksvriendelijkheid verder vergroot, want dat is altijd het verkoopargument voor een WD-NAS en hoewel ook deze daarin goed presteert, verbetering is zeker nog wel mogelijk. Waarom is er geen normale aan/uit-schakelaar? Waarom zitten alle usb-poorten aan de achterzijde en ontbreekt een knop voor het maken van een usb-kopie? Waarom geen klein schermpje voor systeeminfo en meldingen?
Het sterke punt van deze NAS is de gebruiksvriendelijkheid van de software: de software is enorm eenvoudig en waar het moeilijk wordt, krijgt de gebruiker duidelijke uitleg met plaatjes. Het aantal packages is echter zeer beperkt. Normaal gesproken is dat een minpunt, maar op een NAS waar de prestaties snel lijden onder overmatig gebruik van extra software (door de geringe specificaties), is dat misschien maar goed ook. Ook het gebruik van de Plex-mediaserver zal de prestaties van de NAS onder druk zetten, bovendien is de functionaliteit hiervan toch al beperkt door het ontbreken van transcoding. De MyCloud EX2 Ultra is vooral een NAS voor beginners die hun data goed geback-upt willen hebben.
Conclusie
De vraag welke NAS je moet kopen, is alleen te beantwoorden als je weet wat je met de NAS wilt doen. Heb je vooral behoefte aan opslag, wil je een veilige plek voor je back-ups en maak je maar sporadisch gebruik van aanverwante mogelijkheden als het streamen van een film of het uploaden van foto’s van je smartphone, dan voldoet elke NAS. Dan tellen vooral de prijs en het gebruiksgemak, waarbij het laatste best vertaald mag worden met ‘vooral ook niet teveel mogelijkheden’. De WD MyCloud EX2 Ultra en ook de Seagate NAS Pro zijn dan prima keuzes. Ga je wel gebruik maken van de extra mogelijkheden of wil je dat in elk geval niet uitsluiten, dan kom je toch weer terecht bij de bekende top 3. QNAP heeft zich overduidelijk aan de top genesteld, zolang je de mislukte TAS-268 buiten beschouwing laat. De prijs van een QNAP ligt vaak wel net even hoger dan bij de directe concurrenten. Wil je liever iets minder geld besteden, dan zijn in volgorde ASUSTOR, Synology en NETGEAR het overwegen waard.
In de bovenstaande tabel vind je alle testuitslagen. Klik hier voor een grotere versie.
Hierboven vind je een selectie uit de tabel, de volledige tabel vind je hier.